Okładka książki - Wiatr z północy. Saga Północna

Wiatr z północy. Saga Północna

Tom 1 cyklu Saga północna

Powieść „Wiatr z północy” wybrałam ze względu na ciekawy opis. Dawno nie czytałam kilku tomowej sagi rodzinnej, a ta bardzo mocno mnie zaintrygowała, dlatego też nie mogłam przejść obok niej obojętnie. I już na wstępie mogę wam powiedzieć, ze to była jedna z lepszych decyzji książkowych jakie podjęłam!

Rok 1913. Alice to kobieta, która nie ma łatwego życia. Jest ofiarą przemocy domowej, oraz matką. Za wszelką cenę stara się uchronić córkę przed wybuchami jej ojca. Jednak moment kiedy mąż chce włożyć jej głowę do wrzątku przesadza wszystko i Alice decyduje się o wniesieniu sprawy o rozwód. Udaje się do prawnika, który początkowo jest niechętny aby jej pomóc. Jednak kiedy poznaje jej historię bliżej postanawia wesprzeć kobietę w tym ogromnym wyzwaniu.

Wow, co to była za książka! Siadłam, zaczęłam czytać i zanim się obejrzałam byłam na ostatniej stronie! Wciągnęła mnie bez reszty. Emocje we mnie buzowały! Łzy są nieodłącznym elementem tej historii. Pokochałam fabułę, niektórych bohaterów. Autorka stworzyła piękną, wzruszającą i emocjonującą historię, która pokazuje jak mocno nie doceniamy tego co mamy w chwili obecnej.

Najbardziej uderzającym elementem w tej historii jest wszechobecny patriarchat (system społeczny, gdzie główną rolę mają mężczyźni, a kobiety są im podporządkowane). To, że lata temu mężczyzna w domu miał władzę absolutną, a kobieta za każde sprzeciwienie się była karana wiedziałam już od dawna. Jednak najbardziej zabolało mnie to, że to mężczyzna ma główne prawa do dziecka… Pije, bije, nie interesuje się, zmusza dziecko do pracy? A co tam! On jest najważniejszy i nikt nie ma prawa mu się przeciwstawić! Kobieta w walce o dziecko z góry zazwyczaj jest na straconej pozycji… Jako matka nie umiem sobie tego wyobrazić!

Alice to postać niezwykła! To bohaterka, która powinna być wzorem dla wielu z nas, które w codzienności za zamkniętymi drzwiami przeżywają piekło. Jej dni są niekończącym pasmem cierpienia i upokorzeń. Jedynym światełkiem w tym mroku jest jej córeczka Rosa. Alice mając na uwadze dobro dziecka i swoje wykazuje się nie lada odwagą. Kobieta chce wystąpić o rozwód chociaż wie, że w tych czasach jest to praktycznie niemożliwe. To pokazuje z jaką desperacją, ale i siła jej postaci mamy do czynienia. Pokochałam ją, współczułam jej i mocno trzymałam kciuki aby udało jej się uwolnić od tyrana!

Nie mogę tutaj nie wspomnieć o postaci Johna Reevena-adwokata. Jest to postać mocno kontrastująca z Alice. Ona pochodzi z nizin społecznych. On zaś z tych najbogatszych. John prowadzi własną kancelarię. Jego życie wydaje się być uporządkowane. Zaręczyny są korzystne dla jego rodziny. Mamy wrażenie, że ma on ułożone woje życie dzień po dniu. Jednak jest coś co go wyróżnia. To on pomaga biednym mieszkańcom miasta. Pokazuje, że nie jest obojętny na ich krzywdę. Jego postać można uznać za wyraz buntu wobec obowiązujących schematów.

Największą zaletą tej książki jest klimat! Klimat epoki. Mamy przedstawiony Hamburg w XX wieku. Z jednej strony bogactwo, wyższe sfery, wille, przepych. W kontraście mamy przestawione dzielnice biedy, gdzie głód obecny jest na każdym kroku. To zestawienie dwóch różnych światów w jednym mieście pokazuje jak wielka niesprawiedliwość istnieje. Jedni mogą mieć wszystko, inni nie mają nic. Autorka ma bardzo plastyczny język i opisami przenosi nas do tego okresu, czytając zatracamy się w tym świecie i ciężko nam się z niego wydostać!

Reasumując, „Wiatr z północy” to pierwszy tom sagi, który sprawia, że po przeczytaniu mamy ochotę na więcej i więcej! Autorka porusza tutaj bardzo ciężkie tematy takie jak: przemoc domowa, walka o dziecko, różnica klas, patriarchat. To historia o kobiecie, którą pomimo przeciwności stara się zapewnić córce i sobie Godne Życie! Alice ma DOŚĆ i chce powiedzieć NIE! Ten tom to zapowiedź niesamowitej, bolesnej i poruszającej historii! Odwaga, nadzieja i uczucie sprawiają, że Alice ma siłę walczyć. Ta historia zachwyca, wywołuje łzy i porusza najbardziej zatwardziałe serca. Bardzo, bardzo gorąco polecam!

IG: libresunn

Kup książkę Wiatr z północy. Saga Północna

Saga północna. Tom 4. Blask z północy
Miriam Georg0
Okładka ksiązki - Saga północna. Tom 4. Blask z północy

Czwarty tom megabestsellerowej sagi o zakazanym uczuciu, trudnych życiowych wyborach i odwadze w obliczu przeciwności.   John Reeven wspiera Alice w...

Saga północna. Tom 3. Światło z północy
Miriam Georg0
Okładka ksiązki - Saga północna. Tom 3. Światło z północy

Trzeci tom megabestsellerowej sagi o zakazanym uczuciu, trudnych życiowych wyborach i odwadze w obliczu przeciwności.   Hamburg, 1914 rok. Alice rozpaczliwie...