Powieść jest drugim tomem serii z Barbarą Zajdą. Autorka przenosi nas do całkowicie innej scenerii, bowiem wydarzenia w pierwszej części miały miejsce we wsi Zawoja pod Babią Górą.
Małysa w tej pozycji porusza istotne problemy społeczne. Jesteśmy w szpitalu dziecięcym razem z rodzicami pacjentów, wspólnie z nimi przeżywamy dramat choroby. Równocześnie razem z Barbarą Zajdą wkręcamy się w wir zagadki kryminalnej, która jest tu piekielnie dobra.
Po wypadku znanej lekarki, staje się jasne, że to nie był przypadek. Z każdą przeczytaną stroną pojawia się coraz więcej pytań. Małysa zastosowała świetne zwroty akcji, dzięki którym od książki nie można się oderwać.
W powieści jest dobry balans i timing. Podczas lektury smutne wątki wcale mnie nie przytłoczył. Zagadka kryminalna wysuwa się na pierwszy plan, a Małysa udowadnia, że ma lekkie pióro i potrafi zająć się każdym tematem i skroić z niego dobry kryminał.
Oczekuję kolejnych powieści jej pióra.
Data wydania: 2022-02-23
Język oryginału: Polski
CzytamW
Znów była w tym samym miejscu co kiedyś. Stała samotnie pod pomnikiem Adama Mickiewicza. Rynek świecił pustkami. Nie było turystów, kwiaciarek, mimów.
Kolejna książka z cyklu Baśka Zajda, jednej z najpopularniejszych polskich serii kryminalnych Czy można uciec przed demonami kryjącymi się w przyrodzie...
PORYWAJĄCY KRYMINAŁ IRENY MAŁYSY! Zbrodnia dotarła i tutaj, daleko od Babiej Góry Baśka Zajda przyjeżdża do Mysłowic, na pogrzeb ciotki Ewy. Dawno...
Sunęła przez główną płytę, niosąc gdzieś w środku małą żałobę po tym, co mogło być, a nie było. Pomyślała, że czas wracać w cień Babiej Góry.