Do sięgnięcia po powieść „Wiele do stracenia” skłonił mnie głównie opis. Brzmiał on dla mnie tak ciekawie i intrygująco, że nie zamierzałam przejść obok tej powieści obojętnie. Jednak, czy spełniła ona moje oczekiwania w 100 procentach? Tego dowiecie czytając poniższą recenzję.
Andrew Freshet wyjeżdża za granicę aby prześwietlić jedną z firm. Po powrocie do kraju, po odniesieniu (według niego) sukcesu, ponieważ uratował swoją firmę przed utratą ogromnych pieniędzy liczy na awans. Niestety jego zasługi przyjmuje jego współpracownik. Andrew w momencie traci pracę. I ten moment jest kulminacyjny, od tego momentu życie Andrew zaczyna się sypać. Czy mężczyzna zdoła wyjść na prostą?
„Wiele do stracenia” to książka na pewno godna uwagi i zainteresowania osób lubiących literaturę sensacyjną oraz wciągająca. Autor mnie zaskoczył bardzo pozytywnie, a samą powieść czytałam z ogromnym zainteresowaniem i ciekawością! Wręcz nie mogłam się od niej oderwać i chciałam jak najszybciej poznać zakończenie. Autor zaskakuje nas nieoczywistymi i zaskakującymi zwrotami akcji. Jego styl pisarski jest prosty, przejrzysty i zrozumiały. Potrafi zachęcić czytelnika do nieodrywania się od lektury. Świetna historia, dobrze wykreowani bohaterowie, niesamowita fabula i genialnie prowadzona akcja.
Marek Marcinowski w tej książce wprowadza nas w świat aukcji i finansiery Wall Street. Jednak cały ten świat jest przedstawiony w sposób zrozumiały dla czytelnika. Co bardzo sobie cenię, ponieważ jako osoba nie orientująca się w tej tematyce, bez problemu rozumiałam przekaz powieści.
Autor skłania też czytelnika do refleksji. Obecnie żyjemy w czasach, gdzie światem rządzą pieniądze. Autor ukazuje nam jednak, że pieniądze to nie wszystko, wręcz przeciwnie mogą one prowadzić do katastrofy. Pieniądze, owszem są ważne w życiu, jednak stawianie ich ponad wszystko nie prowadzi do niczego dobrego. Lekturą tej książki wiele mi uświadomiła i sprawiła, że troszkę inaczej zaczęłam postrzegać świat.
Jednak muszę przyczepić się do jednego. Momentami akcja dla mnie biegła za szybko. Zabrakło mi bardziej złożonego rozwoju niektórych wątków. Jednak nie wpłynęło to zbytnio na całość lektury i jej ocenę.
Reasumując „Wiele do stracenia” to powieść godna polecenia. Jeżeli chcecie przeczytać świetną książkę sensacyjną z pieniędzmi w tle to ta lektura jest zdecydowanie dla was. Nie ma tutaj czasu na nudę, a zakończenie powieści jest tak zaskakujące, że z niecierpliwością będę czekać na kontynuację, którą mam nadzieję, że się ukaże. Polecam!
Data wydania: 2020-10-01
Aneta Janiec
Ta pełna ciepła, bogato ilustrowana bajka z uroczymi rymowankami to dla przedszkolaków skarbnica bożonarodzeniowych tradycji i zwyczajów. Dzięki niej przygotowania...
Piżamka jest? Gotowi do snu? Super! Kosmoliski zakręcą srebrnymi ogonami, aż posypie się gwiezdny pył, a wtedy zabiorą Was w kosmos na nieziemską przygodę...