Okładka książki - Więzi krwi. Tom 1: Przysięga

Więzi krwi. Tom 1: Przysięga

Tom 1 cyklu Więzi Krwi

Trwa pościg. Cassidy zostaje oskarżona o coś, czego się nie dopuściła i w rezultacie z poważanej członkini gildii zabójców, staje się uciekinierką, za którą wyznaczono sowitą nagrodę. Dziewczyna potrzebuje sojuszników, więc gdy tylko grupa rycerzy proponuje jej pomoc, ta chcąc nie chcąc postanawia ją przyjąć. Niestety okazuje się to sporym błędem, od którego ratuje ją Kyle. Sprzeniewierzając się rycerskim zasadom, staje przeciwko swoim towarzyszom, tym samym skazując się na tułaczkę oraz poszukiwania nowego celu. Wspólnie z Cassidy i jej przyjaciółmi rozpoczyna walkę o sprawiedliwość, a także dobre imię. Nie jest to jednak proste, gdy każdy czycha na ich życie, a spiski uderzają nawet ze stron, niegdyś będących im przychylnych.

Do "Przysięgi" powinno zostać dołączone ostrzeżenie. W innym wypadku zrobicie tak jak ja: sięgniecie po ten tytuł, chcąc NA CHWILĘ oderwać się od rzeczywistości. Ale to nie będzie chwila, godzina, dwie ani nawet pięć... Wkręciłam się w fabułę tak bardzo, że mógł wybuchnąć pożar, a ja i tak kompletnie nie zwróciłabym na to uwagi. Liczył się tylko szaleńczy wir akcji, który wciąga dosłownie od pierwszej strony. Dodatkowo autorka posługuje się na tyle prostym i przyjemnym piórem, że książka mimo swoich gabarytów, daje się połknąć nawet w jeden dzień. Nie żartuję! Sama ją przeczytałam w niecałe dwa dni, a to tylko przez niewielką ilość wolnego czasu.

Mamy do czynienia z fantastyką o dość niskim progu wejścia. Mimo że Emilia Kolosa stworzyła zupełnie nowe uniwersum, to jego funkcjonowanie oraz realia nie mają w sobie nic skomplikowanego, dzięki czemu całkiem szybko można się w nim odnaleźć. Ułatwiają to również klimatyczne opisy otoczenia i scen, które choć nie są szczególnie obszerne, zostały napisane w bardzo umiejętny sposób, tworząc intrygującą otoczkę – idealną, aby się w nią wczuć. Jak widać – do światotwórstwa nie sposób się przyczepić. Brakowało mi jedynie nieco większego przybliżenia systemu magicznego, bo nawet jeśli społeczeństwo oparte jest głównie na wielu rasach, to jednak przybliżenie nam tych elementów poniekąd magicznych, jeszcze mocniej zapunktowałoby w odbiorze całości.

Tak zwany stosunek hate-love do jakiegoś bohatera w moim przypadku stanowi nie lada rzadkość. Do takich wyjątków zalicza się Cassidy, którą początkowo lubiłam tylko wówczas, gdy nie otwierała ust. Nie można tego uznać za wadę w kreacji, a raczej sporą zaletę. Autorka bowiem stworzyła silną temperamentną postać, która nie uznaje pokory. Ma możliwości oraz odpowiednią dozę pewności siebie, aby być, kim chce i robić co chce, przy okazji weryfikując, kto zasługuje na jej szacunek. Dopiero niesprzyjające okoliczności wywlekają na wierzch słabości i powoli przyczyniają się do stopniowej przemiany zabójczyni. Do owego procesu swoją cegiełkę dokłada również Kyle – skryty, acz oddany rycerz. Jego portret psychologiczny również robi ogromne wrażenie. Kieruje się niebywałą szlachetnością oraz lojalnością. Nie patrzy na pasma okrucieństw, jakie go otaczają, gdyż ma swoje żelazne zasady, których nic nie przysłoni. Wędrówka z nową ekipą dla tego rycerza ma ogromne znaczenie. Wszak i w nim zachodzi spora przemiana w postrzeganiu świata i otwartości na ludzi, odbiegających od tych, z którymi przebywał dotychczas.

Autorka nie szczędzi postaciom głębi. Dba o każdy szczegół, aby wszystkie miały w sobie bezmiar realizmu, a ich niejednoznaczność mogła zaburzyć czytelnikowi ewentualne szufladkowanie. Ponadto Emilia Kolosa ma niepowtarzalny talent do tworzenia relacji, owocujących także budowaniem niezwykłej więzi między bohaterami, a odbiorcami. Dopracowany motyw wędrówki obnaża ich wszystkie cechy, zmuszając do walki z własnymi słabościami i ogromem intryg, tym samym stając się nam nad wyraz bliscy.

Fantasy pełne rewelacyjnie opisanych walk, wartkiej i do granic angażującej fabuły, zwrotów akcji i refleksji – prosto z rodzimego podwórka. Czy może być lepiej? Tak. Przydałby się jeszcze porządny girl power, dobry; acz drobny romans i rozdziały, permanentnie zapisujące się w naszej pamięci... Ale nawet i to znajdziecie w pierwszym tomie "Więzów krwi". Więc jeśli nawet w tym wypadku może być lepiej – mam nadzieję, że dowiedzie tego kontynuacja.

Informacje dodatkowe o Więzi krwi. Tom 1: Przysięga:

Data wydania: 2023-07-10
Dodał/a opinię: Maja Ciupińska

Tagi: fantastyka fantastyka młodzieżowa science -fiction elfy zabójcy magowie rycerze

Zobacz opinie o książce Więzi krwi. Tom 1: Przysięga

Kup książkę Więzi krwi. Tom 1: Przysięga

Dziedziczka z Dunoon
Emilia Kolosa0
Okładka ksiązki - Dziedziczka z Dunoon

Na wojnie i w walce o miłość każde zwycięstwo okupione jest łzami.   W średniowiecznej Szkocji granice lojalności i zdrady znajdują się niebezpiecznie...