Okładka książki - Więzy krwi. Władza, przywileje i zbrodnie rodziny Murdaugh

Więzy krwi. Władza, przywileje i zbrodnie rodziny Murdaugh

Potężna rodzina, sekrety, zdrady, tajemnice, oszustwa, manipulacje, władza i morderstwa. Tymi słowami można opisać słynną rodzinę Murdaugh. A najgorsze jest to, że to historia prawdziwa. W niektóre rzeczy trudno uwierzyć, a jednak...

Książka opisuje życie słynnej prawniczej rodziny od pokoleń. Ale autor przede wszystkim skupia się na Alexie, człowieku, który pogrążył dobre imię rodziny Murdaugh i na jego bliskich, żonie Maggie i dwóch synach.

Szokujące dla mnie było to, jak te dzieci były wychowywane. Po pierwsze, wolno im było dosłownie wszystko tylko dlatego, że nosiły słynne nazwisko. Jeśli synowie coś narozrabiali to tatuś tuszował całą sprawę. Chłopcy nie ponosili żadnych konsekwencji. Kolejną sprawą był alkohol, który bez problemu spożywały dzieci. Dla Maggie było wprost urocze, że czterolatek bierze sobie piwo z lodówki i do tego klnie jak szewc. Dlatego chłopcy w wieku nastoletnim byli już alkoholikami, często popijali z rodzicami lub na licznych imprezach. Do tego dochodziły narkotyki, ale im wolno było wszystko. Takie wychowanie z czasem doprowadziło do tragedii.

Autor bardzo drobiazgowo opisuje życie tej rodziny. Możemy zauważyć jak władza i wpływy mogą tuszować zbrodnie nawet przez kilka lat, ale prawda i tak ujrzała światło dzienne. To co wyprawiał Alex nie mieściło się w głowie. Ten człowiek był zdolny do wszystkiego. Jednak nazwisko mu nie pomogło i sprawiedliwość zwyciężyła.

Nie znałam wcześniej tej historii dlatego książka mnie zszokowała. Daje do myślenia i zapada w pamięć na długo. Warto przeczytać i wyciągnąć swoje wnioski.

Informacje dodatkowe o Więzy krwi. Władza, przywileje i zbrodnie rodziny Murdaugh:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-05-07
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Tangled Vines: Power, Privilege, and the Murdaugh Family Murders
Dodał/a opinię: Małgorzata Mroczkowska

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze

Zobacz opinie o książce Więzy krwi. Władza, przywileje i zbrodnie rodziny Murdaugh

Kup książkę Więzy krwi. Władza, przywileje i zbrodnie rodziny Murdaugh

Sprawa Josefa Fritzla
John Glatt0
Okładka ksiązki - Sprawa Josefa Fritzla

Josef Fritzl był 73-letnim, emerytowanym inżynierem z Austrii. Wydawało się, że prowadzi normalne życie ze swoją żoną Rosemarie, mimo że jedna z ich córek...

Rodzina z domu obok
John Glatt0
Okładka ksiązki - Rodzina z domu obok

JOHN GLATT, BESTSELLEROWY AUTOR NEW YORK TIMES, PRZEDSTAWIA POTWORNĄ HISTORIĘ TURPINÓW: POZORNIE NORMALNEJ RODZINY, KTÓREJ MROCZNE SEKRETY WSTRZĄSNĘŁY...