Okładka książki - Wigilia Dnia Zmarłych

Wigilia Dnia Zmarłych

„Wigilia Dnia Zmarłych” napisana przez Filipa Zająca to dość mroczna powieść, która miesza rzeczywistość z fikcją.

Na początku powieści mamy okazję poznać Oskara. Jest to typ samotnika, który właśnie został porzucony po wieloletnim związku z kobietą, która dodatkowo przy odejściu dodała, że „nie ma on jaj”. Oskar zupełnie nikogo nie obchodzi. Pewnego dnia siedząc w barze i sącząc kolejne procentowe alkohole obserwuje ludzi. Stara się wywnioskować o każdym coś prawdziwego. Obserwuje mężczyznę siedzącego z dwiema pięknymi kobietami. Przyglądając się im, Oskar nie zdaje sobie sprawy z tego, że właśnie Ci ludzie zupełnie odmienią już niebawem jego życie.

Przypadek i słowa, które wypowiedziała jego ukochana odchodząc, a także chęć udowodnienia samemu sobie, że jest inaczej sprawiła, że wyruszył na pomoc pięknej rudowłosej kobiecie, atakowanej przez mężczyzn. Chciał wykazać się bohaterstwem, choć jego bohaterstwo okazało się kompletną klapą zyskał nowych znajomych palacza Zozyma, wyzywającą Nicole oraz kuszącą Beremice. Od tego momentu jego życie nabiera innego tępa, . Nowi znajomi zmieniają jego życie. Między Oskarem, a Beremice rodzi się uczucie, a ich znajomość powoli zaczyna wykraczać poza przyjaźń. Beremoce zaprasza Oskara na bal, na bal przed którym ostrzegał go wcześniej Zozym. Niemniej jednak mimo strzeżeń, ten zgadza się towarzyszyć ukochanej podczas balu. Uroczystość owiana jest tajemnicą, co potęguje jego ciekawość.

Bal kompletnie zmienia jego życia, a rzeczywistość mieszka się z fikcją. Oskar odkrywa prawdziwe oblicze swoich nowych przyjaciół. Sam zamek, w którym odbywa się bal jest jedną wielką niewiadomą, do której Oskar zostaje zabrany przez swoich kontrowersyjnych przyjaciół…karocą powożoną końmi. Sam ten fakt już zadziwia naszego głównego bohatera. Piękny  zamek robi na Oskarze ogromne wrażenie, szczególnie, że podzielone jest na poszczególne sale, które z czasem  są mu prezentowane przez Beremice. Odkrywa jego uroki i tajemnice, poznaje nowych członków grupy, a także samego Prezesa. Momentami popada w zachwyt, niemniej jednak nie opuszcza go towarzyszące mu nieustannie uczucie strachu… Jak się okazuje słuszne uczucie.

Bardzo intrygująca książka, która porusza bardzo ważne tematy. Przedstawia argumenty przemawiające za tym, że jednak w świecie ludzie zaczynają coraz to większą uwagę przywiązywać do rzeczy zbędnych. Zaprzątają sobie głowy i umysły niepotrzebnymi informacjami, a cały czas poświęcają wyłącznie na przyjemności. Książka pokazuje połączenie i miłości i okrucieństwa, przedstawia rządzę, które zawładnęły światem i ludźmi, łączy rzeczywistość z fikcją. Książkę polecam ludziom o mocnych nerwach i odporności na grozę.

Informacje dodatkowe o Wigilia Dnia Zmarłych:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Psychoskok
Data wydania: 2018-10-22
ISBN: 978-83-8119-387-0
Ilustracje:Rafał Klaus
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Zobacz opinie o książce Wigilia Dnia Zmarłych

Kup książkę Wigilia Dnia Zmarłych

Nie istnieje dobro ani zło, jeżeli sami personalnie nie nadamy im znaczenia.

Mamy tu centrum żywienia pod złotymi łukami, zaraz naprzeciwko pręgierza. Zderzenie przeszłości i teraźniejszości. Zestawienie miejsca średniowiecznej kaźni ku uciesze gawiedzi i współczesnego miejsca obżarstwa. – Tu przerwał, by wciągnąć nieco dymu. – Również ku uciesze gawiedzi. Dwa końce, a kij jakby ten sam.

Więcej cytatów z tej książki