Okładka książki - Wilczy bilet

Wilczy bilet

Do sięgnięcia po książkę „Wilczy bilet” Kacpra Młyńczaka tym razem skłoniła mnie nie tylko okładka ani tytuł, ale przede wszystkim... nazwisko autora. Jest mi dobrze znane, chociaż nie wiem, czy powiązane akurat z tym autorem. Miałam przez wiele lat szefa o takim nazwisku, z którym wiąże się wiele wspomnień, i tych dobrych, ale też i złych. Poza tym lubię czytać debiuty, zwłaszcza rodzimych autorów.
Ta książka jest naprawdę dobra i czyta się ją szybko, nie brakuje w niej sensacji. Fabuła wciąga od pierwszych stron aż do samego końca.

Leopold Kryński był jednym z lepszych agentów, jednak został wydalony ze służby za nie do końca legalną misję przeprowadzoną w Ukrainie, która skończyła się skandalem dyplomatycznym. Oprócz innych konsekwencji poniesionych z tego powodu ma też zakaz wjazdu na teren Ukrainy.
Teraz zajmuje się różnymi zleceniami, poza tym pracuje w wydawnictwie.

"Teraz był korektorem w wydawnictwie poradników dla tych, którzy chcą zmienić swoje życie, ale dopiero od jutra, bo najpierw muszą przeczytać, jak to się robi."
Pewnego dnia otrzymuje dobrze płatne zlecenie. Ma odnaleźć syna milionera, który od kilku dni nie daje znaku życia. Mikołaj Lipiński jest dziennikarzem śledczym. Kryńskiemu wydaje się, że odnalezienie Mikołaja nie będzie trudnym zadaniem, lecz za to dobrze płatnym, więc bez większego namysłu decyduje się przyjąć to zlecenie. Okazuje się jednak, że wszystkie ślady dotyczące dziennikarza prowadzą do Ukrainy, a tam Leo ma zakaz wjazdu...
Ta sprawa zaginięcia tak go wciągnęła, że mimo tego nie chce odpuścić i chce prowadzić poszukiwania za wschodnią granicą. Ma jeszcze nieco znajomości z dawnych czasów, więc nie powinno to być zbyt trudne zadanie, byle nie dać się przyłapać.

Lecz to niby proste zadanie zaczyna się komplikować.

" To nie służba, jestem tylko najemnikiem, nawet lepiej, że robię to mniejszym nakładem sił, niż początkowo zakładałem. Liczy się tylko wyciągnięcie chłopaka. I honorarium. Zwłaszcza honorarium."
Kryński znajduje trop, wie już na pewno, że syn milionera został porwany, czy jednak uda mu się go uwolnić?
Dlaczego Mikołaj Lipiński przebywał w Ukrainie? Czy Leo bez komplikacji wróci do kraju? Czy jego nieco przerośnięte ambicje nie będą przeszkodą w uwolnieniu dziennikarza i w bezpiecznym powrocie do kraju? Jak trwała może być przyjaźń byłych i obecnych agentów?

Ciekawa i dość tajemnicza historia, pełna nieoczywistych zwrotów akcji oraz intrygujących postaci, dzięki którym możemy przy okazji poznać nieco tajników związanych z pracą służb specjalnych oraz wszelkich knowań, układów i zależności.

Książkę przeczytałam w ramach Akcji Recenzenckiej serwisu Lubimy Czytać.pl oraz Wydawnictwa MUZA.

Informacje dodatkowe o Wilczy bilet:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2026-06-10
Dodał/a opinię: Myszka77

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Wilczy bilet

Kup książkę Wilczy bilet