Okładka książki - Wilczy bilet

Wilczy bilet

Wilczy bilet to książka z rodzaju tych, które nie goszczą u mnie często, ale czasem lubię sięgnąć również po sensacyjno-szpiegowskie lektury, takie jak powieść "Wilczy bilet" autorstwa Kacpra Młyńczaka. Książka nie zaskakuje, ale trzyma dobry poziom i napięcie od początku do końca. Uważam, że pomysł na fabułę jest bardzo ciekawy, a rozwój wydarzeń wielokrotnie potrafi zaskoczyć.

Głównym bohaterem książki jest Leopold Kryński - były oficer wywiadu, który wciąż musi mierzyć się ze swoją przeszłością. Po nieudanej operacji na Ukrainie został zmuszony do tego, aby całkowicie odmienić swoje życie. Stał się człowiekiem samotnym i zagubionym, często zaglądał do kieliszka, a żona odeszła od niego, zabierając ze sobą dzieci. Chociaż wciąż utrzymuje kontakt z synem, z czasem wybrał samotność i odsunął się od dawnego życia. Pewnego dnia otrzymuje propozycję, która sama w sobie jest intrygująca, ale też daje mu szansę na zmianę obecnej sytuacji dzięki której może odmienić swój los.

Punktem zwrotnym historii bohatera staje się zlecenie odnalezienia Mikołaja Lipińskiego - syna milionera i dziennikarza, który zaginął z dnia na dzień. Początkowo sprawa nie wydaje się być aż tak skomplikowana, jak okazuje się później. Z czasem pojawiają się kolejne pytania, a proste z pozoru zadanie zaczyna przybierać zupełnie inny charakter. Wątki szpiegowskie są cały czas obecne w tej historii, podobnie jak tematy polityczne. Uważam jednak, że autor łączy obie te kwestie w bardzo przystępny dla odbiorcy sposób, a całość spaja fabuła, która obfituje w tajemnice i pytania, na których odpowiedzi czytelnik musi czasami cierpliwie poczekać.

Autor skupia się na działalności ludzi funkcjonujących na granicy prawa, w świecie związanym z polityką, służbami oraz interesami państwowymi. Pokazuje rzeczywistość, w której pozory często mylą, a każda decyzja może mieć swoje konsekwencje. Możecie spodziewać się tutaj wyrównanego tempa akcji, a dużą uwagę poświęcono funkcjonowaniu w tym bardzo specyficznym świecie, gdzie nigdy nie wiadomo, komu można tak naprawdę zaufać.

Zdecydowanie na plus oceniam budowę psychologiczną głównej postaci, która ma ogromny wpływ na całą fabułę. Leopold Kryński, o czym wspomniałam już wcześniej nie jest bohaterem idealnym. Nosi w sobie wiele rozczarowań, błędów i trudnych doświadczeń, które kształtują jego sposób działania. Mężczyzna jest zawieszony między przeszłością a teraźniejszością oraz wyobrażeniem o trudnej przyszłości.

"Wilczy bilet" z całą pewnością znajdzie zwolenników wśród osób lubiących szpiegowskie historie o agentach, szczególnie skupiające się na szczegółach tego zawodu i realiach pracy ludzi działających w cieniu. Ta książka ma bardzo rozbudowane tło fabularne, dlatego według mnie niekoniecznie trafi do odbiorców preferujących prostsze sensacyjne historie, które skupiają się wyłącznie na intensywnej akcji i dynamicznych zwrotach wydarzeń. Autor zdecydowanie bardziej stawia na atmosferę, intrygę oraz stopniowe odkrywanie kolejnych elementów układanki.

Z pewnością jest to propozycja dla czytelników doceniających polityczne wątki, rozbudowane historie oraz bohaterów, których przeszłość nie pozostaje jedynie dodatkiem, ale cały czas wpływa na ich decyzje i sposób postrzegania świata.

Informacje dodatkowe o Wilczy bilet:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2026-06-10
Dodał/a opinię: bookagie

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Wilczy bilet

Kup książkę Wilczy bilet