Okładka książki - Wilk na rzeź

Wilk na rzeź

Ruth Rendel zdecydowanie jest utalentowaną autorką, która potrafi porwać czytelnika w wir wydarzeń. Miałam przyjemność przeżyć to na własnej skórze wraz z jej nową powieścią "Wilk na rzeź", która zapadnie mi w pamieć na długo.

Książka opowiada historię Wexforda i inspektora Burdena, których zadaniem jest rozwiązanie zagadki zaginięcia dziewczyny o imieniu Anita, która jak się okazuje, jest lekkomyślną, bogatą kobietą, która nie ma skrupułów. Sęk w tym, iż nie mają poszlak, a jedyną wskazówką jest tajemniczy list. Jedno jest pewne - zadanie jest trudne.

Historia jest bardzo ciekawa. Autorka miała świetny pomysł, który dobrze przedstawiła czytelnikom.
Razem z inspektorem przeprowadzamy śledztwo, w której ja osobiście wciągnęłam się i z przyjemnością odkrywałam tajemnice. Fajne było to, iż fabuła osadzona jest kilkanaście lat wstecz, a więc nie ma takiej techniki jak teraz i mogłam poznać starodawne metody rozwiązywania spraw. Czasami dobrze jest poznać historię, w której nie ma tak bardzo rozwiniętej technologii, a zajęcie się sprawą wymaga czasu, poświęcenia, umiejętności i spryty.

Wydarzenia nie pędzą tak, że w mgnieniu oka wszystko jest rozgryzione, wszystko stopniowo odkrywamy i mamy przy tym dużo zabawy. Autorka od samego początku zaciekawiła mnie swoją historią, bowiem wrzuca czytelnika na głęboką wodę, w środek pewnego wydarzenia, które okraszone jest nutką tajemnicy i niewiadomymi.

Bardzo dobrze bawiłam się podczas rozgryzania zagadek i ustalenia czy morderstwo w ogóle miało miejsce. Byłam pod wrażeniem, że pomimo posiadania jednego listu, bohaterowie potrafili rozwiązać sprawę i to bez użycia technologii. Ten wątek zdecydowanie zasługuje na uznanie i jest ciekawy.

Na uznanie zasługują opisy zastosowane w książce, które są wyszukane, a słownictwo jest bogate, aż chce się czytać. Naprawdę urzekł mnie styl autorki, który bardzo mi przypadł do gustu. Powieść pochłonęłam bardzo szybko i postanowiłam, że będę musiała sięgnąć po inne dzieła Ruth Rendel

Zachęcam Was więc do poznania powieści, bo jest to naprawdę bardzo dobry kryminał. I chociaż nie jest nowoczesny, to właśnie dzięki temu ma swój urok.

Informacje dodatkowe o Wilk na rzeź:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2019-01-29
Tytuł oryginału: Wolf to the Slaughter
Dodał/a opinię: natalia6202

Tagi: bóg Klasyka kryminału

Zobacz opinie o książce Wilk na rzeź

Kup książkę Wilk na rzeź

Drzewo dłoni
Ruth Rendell0
Okładka ksiązki - Drzewo dłoni

Trzy splatające się ze sobą wątki, trzy ludzkie dramaty. Obłąkana kobieta porywa małego chłopca, aby zastąpił jej córce utraconego synka. To jednak zaledwie...

Rzeź niewiniątka
Ruth Rendell0
Okładka ksiązki - Rzeź niewiniątka

Anita Margolis jest młodą, piękną i ekscentryczną kobietą; mieszka ze swoim bratem, wybitnym malarzem. Oboje są bogaci; ona zmienia stroje i mężczyzn,...

Opad
Opad