Okładka książki - Willow

Willow

„Willow” to tom rozpoczynający cykl o rodzinie De Beers,  autorstwa popularnej i uwielbianej przez czytelników na całym świecie V. C. Andrews.

Jak przeważnie u tej pisarki bywa, mamy do czynienia z bohaterem o skomplikowanej historii. Willow poznajemy w koszmarnych dla niej okolicznościach – właśnie dowiaduje się o śmierci ojca. Wspomnienia rodziców przywołują z pamięci bolesny okres dzieciństwa. Willow wychowali znany i ceniony psychiatra oraz kapryśna Alberta, dla której liczył się tylko stan posiadania i pozory. Dziewczynka wiedziała, że została adoptowana. Znała również dramatyczną historię swojego narodzenia – matka (adopcyjna) na każdym kroku przypominała jej, że jest córką pacjentki zakładu dla psychicznie chorych. Wielokrotnie też sugerowała prawdopodobieństwo odziedziczenia felernych genów.
Po śmierci ojca Willow dostała w spadku nie tylko cały majątek, ale przede wszystkim pamiętnik Claude’a De Beersa oraz list wyjaśniający historię dziewczyny. Willow dowiaduje się prawdy o swoich biologicznych rodzicach. Z tą wiedzą rusza do Palm Beach, by pod pozorem badań studenckich spotkać swoją rodzoną mamę. Okaże się, że dziewczyna znajdzie tam jednak o wiele więcej.
Nie bez powodu V. C. Andrews nazywana jest mistrzynią sagi rodzinnej. Jak mało kto bowiem potrafi skomplikować losy jednej familii. Jak udowodniły to już wcześniejsze (tzn. wcześniej wydane w Polsce) cykle powieściowe zaskakujące zwroty i nieszablonowe, często odważne, a nawet kontrowersyjne, rozwiązania to znak rozpoznawczy książek spod szyldu Andrews.
Pierwsza część przygód rodziny De Beers wydaje się trochę chaotyczna, ale liczę, że kolejne odsłony uporządkują ten drobny rozgardiasz i skupią się na konkretnym temacie, który zostanie potraktowany bardziej szczegółowo. W „Willow” bowiem Andrews chciała poruszyć kilka ważnych kwestii, ale w żadną z nich tak naprawdę nie wniknęła zbyt głęboko.
Po pierwsze pisarka pokazała rozmaite relacje międzyludzkie – między rodziną i przyjaciółmi (silne więzi lub ich całkowity brak) oraz wśród nieznajomych (gry pozorów, plotki). Najwięcej miejsca autorka poświęciła na charakterystykę środowiska bogaczy z Palm Beach (wskazując zepsucie tej klasy). Pośród tematów jedynie zasygnalizowanych znajdą się m.in. życiowa pasja, wierność, wpływ dzieciństwa na dorosłe życie, znaczenie konwenansów w stosunkach interpersonalnych, małe smaczki z dziedziny psychiatrii.
I choć „Willow” posiada kilka mankamentów, m.in. nieco irytującą (naiwną) pierwszoplanową bohaterkę i spłaszczenie wielu wątków (np. romantycznego), to jednak zapowiada interesującą serię. Czytelnicy powieści Andrews otwierając pierwsze tomy danego cyklu wpadają po uszy, ciągle łaknąc informacji o dalszych losach postaci, z którymi – chcąc nie chcąc – się zżywają.

Informacje dodatkowe o Willow :

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2017-01-10
ISBN: 978-83-8097-032-8
Tytuł oryginału: Willow
Język oryginału: Polski
Tłumaczenie: Małgorzata Fabianowska
Dodał/a opinię: Kinga Młynarska

Zobacz opinie o książce Willow

Kup książkę Willow

Płatki na wietrze
Virginia C. Andrews0
Okładka ksiązki - Płatki na wietrze

Dalszy ciąg Kwiatów na poddaszu, na który czekają czytelnicy! Książka wznowiona po 17 latach okupuje listy bestsellerów! Druga część niezwykłej historii...

Tajemniczy brat
Virginia C. Andrews0
Okładka ksiązki - Tajemniczy brat

Najbardziej zaskakująca opowieść o Dollangangerach od czasów „Kwiatów na poddaszu”. Ostatni tom sagi Dollangangerów ponownie przenosi nas...