Okładka książki - Wioska wdów. Szokująca historia morderczyń z wioski Nagyrév

Wioska wdów. Szokująca historia morderczyń z wioski Nagyrév

Autorką książki jest Patti McCracken, amerykańska dziennikarka, która po wielu latach pracy w Stanach osiedliła się w Europie. Uczyła tam dziennikarstwa i wspierała wolne media w krajach byłego bloku sowieckiego i powojennej Bośni. Nic dziwnego, więc, że zainteresował ją temat, który został wyciszony i zamieciony pod dywan przez władze węgierskie, które nie są dumne z faktu, iż niecałe 100 km od stolicy, przez wiele lat toczył się morderczy proceder. „Wioska wdów” to jej debiut literacki.
"Wioska wdów” to powieść oparta na faktach, rekonstrukcja wydarzeń, które miały miejsce w niewielkiej węgierskiej wsi Nagyrev w pierwszej połowie XX wieku.
Pewna stara szeptucha i akuszerka romskiego pochodzenia, którą nazywano cioteczką Zsuzsą, znalazła sposób na pozbywanie się niewygodnych osób- głównie mężczyzn. Sposób okazał się prawie doskonały jak na tamte czasy. Destylowała arszenik z lepiku na muchy. Początkowo były to "przypadki uzasadnione" mężowie, którzy znęcali się nad żonami, cierpiący, nieuleczalnie chorzy, noworodki kobiet, które nie miały pokarmu... Potem jednak proceder wymknął się spod kontroli. Nastąpiła zmowa milczenia i coraz szerszy krąg kobiet korzystających odpłatnie z usług ciotki. Powody stawały się coraz bardziej błahe i interesowne. Udowodniono 160 zabójstw, ale istnieją podejrzenia, że ofiar było dużo więcej, prawdopodobnie setki.
W początkowej fazie kobiety budziły nawet moją litość i zrozumienie. A i postać samej cioteczki nie była jednoznaczna. Leczyła ludzi ryzykując życie podczas grypy hiszpanki. Uratowała wiele istnień ludzkich.
Może, to dobry wątek dla psychologa: Jak z szanowanej zielarki niosącej pomoc ludziom Zsuzsa stała się bezwzględną i interesowną morderczynią?
Jak zakończyła się zabawa w Boga? Serdecznie polecam lekturę książki.
Poza samą sprawą morderczyń opowieść jest bardzo ciekawym źródłem informacji na temat węgierskiej wsi w początkowych latach XX wieku. Przedstawione zostały zwyczaje, bieda, wiara w zabobony, zależności społeczne, opisy przyrody oraz całkiem obszerny rys historyczny.
Książkę czyta się bardzo przyjemnie. Nie ma natłoku dat, wydarzeń, nazwisk, które mogłyby spowodować jej zawiłość. Może miejscami troszkę oschła i niebudująca napięcia, ale jest to książka na faktach, więc wyobraźnia autorki, która przypomnijmy jest dziennikarką, musiała zostać ograniczona. Polecam, chociażby ze względu na nietuzinkowy temat.

Informacje dodatkowe o Wioska wdów. Szokująca historia morderczyń z wioski Nagyrév:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2023-03-22
ISBN: 9788383211916
Tytuł oryginału: The Angel Makers
Dodał/a opinię: Monique

Tagi: Proza literacka

Zobacz opinie o książce Wioska wdów. Szokująca historia morderczyń z wioski Nagyrév

Kup książkę Wioska wdów. Szokująca historia morderczyń z wioski Nagyrév