Okładka książki - Wirus Judasza

Wirus Judasza

James Rollins po raz kolejny serwuje czytelnikom wybuchową mieszankę historii, nauki i sensacji. ,,Wirus Judasza" to czwarta odsłona serii Sigma, w której tajne operacje, starożytne sekrety i katastrofalne zagrożenia łączą się w pełną akcji przygodę. Tym razem bohaterowie muszą stawić czoła śmiertelnej pandemii, zagadce Marco Polo i mrocznym spiskom, które mogą zaważyć na losach świata.

Historia rozpoczyna się dramatycznie - wody w pobliżu Wyspy Bożego Narodzenia zamieniają się w śmiercionośną pułapkę, a tajemnicza plaga dziesiątkuje nie tylko ludzi, ale i morskie stworzenia. Jednocześnie na pokładzie luksusowego statku pasażerskiego dochodzi do przejęcia kontroli przez terrorystów, a członkowie Sigmy próbują rozwikłać zagadkę śmiercionośnego wirusa. W tle przewija się również historia Marco Polo i jego wyprawy, która kryje klucz do rozwiązania zagadki.

Rollins świetnie balansuje pomiędzy szybką akcją a wplecionymi w fabułę elementami historycznymi i naukowymi. Autor sprawnie żongluje wątkami, choć momentami można odnieść wrażenie, że jest ich aż za dużo. Wprowadzenie postaci Seichan, byłej przeciwniczki głównego bohatera, dodaje dynamiki i napięcia, ale relacje między bohaterami mogłyby być bardziej pogłębione.

Pod względem fabularnym książka wciąga, choć niektóre momenty wydają się nieco chaotyczne. Zwłaszcza wątek dotyczący Hagii Sophii i poszukiwania wskazówek pozostawia pewien niedosyt. Podobnie tytułowy ,,wirus Judasza" - choć sam koncept zdrady i tajemnicy wpleciony w opowieść jest ciekawy, jego rozwinięcie nie do końca spełniło moje oczekiwania.

Mimo drobnych mankamentów to lektura, która z pewnością przypadnie do gustu fanom sensacyjnych thrillerów z elementami historii i nauki. Rollins ponownie udowadnia, że potrafi łączyć fikcję z faktami w sposób, który zarówno intryguje, jak i bawi. Jeśli ktoś szuka książki pełnej zwrotów akcji, tajemnic i egzotycznych lokalizacji, to będzie zadowolony.

Informacje dodatkowe o Wirus Judasza:

Kup książkę Wirus Judasza

Labirynt kości
James Rollins0
Okładka ksiązki - Labirynt kości

"Labirynt kości", najnowsza powieść Jamesa Rollinsa, to kontynuacja popularnej serii Sigma Force. W chorwackich górach archeolog dokonuje dziwnego odkrycia:...

Jake Ransom i Wyjący Sfinks
James Rollins0
Okładka ksiązki - Jake Ransom i Wyjący Sfinks

Jake usiłuje powrócić do Kalipso, wykorzystując do tego celu zegarek ojca. Ku własnemu zaskoczeniu trafia na pustynię, gdzie spotyka swoich przyjaciół...

Opad
Opad