„Cześć, piękna pastereczko” autorstwa Konrada Cieplika to powieść, w której uczucia zmieniają się jak fale – czasami uspokajają się niczym górski wiaterek, by nagle wybuchnąć pełnią swojej siły. To subtelna, lecz intensywna opowieść o relacji dwojga ludzi, którzy spotykają się w najmniej przewidywalnym miejscu i momencie swojego życia.
W malowniczym otoczeniu albańskich gór, w przestrzeni nietkniętej przez cywilizację, poznajemy Michała – motocyklistę, wolnego ducha, który podróżuje po świecie na własnych zasadach – oraz Louise, młodą Francuzkę, opiekunkę owiec swojego dziadka. Ich pierwsze spotkanie na leśnej drodze, wśród wzgórz i owczych stad, ma w sobie coś symbolicznego, niemal magicznego. Właśnie wtedy zaczyna się historia, która nie wymaga spektakularnych zwrotów akcji, aby wciągnąć czytelnika.
Z każdym nowym zdarzeniem rośnie ciekawość, zwłaszcza gdy Louise stopniowo odkrywa swoją przeszłość. Mimo że ma dopiero 22 lata, niesie ze sobą ogromny bagaż doświadczeń. Jej emocjonalne zamknięcie, obojętność wobec świata oraz ucieczka do Albanii to próby zmierzenia się z traumą, którą przeszła we Francji. Serce się kurczy, gdy odkrywamy jej historię – opowiedzianą bez przesadnego dramatyzmu, lecz z dużą wrażliwością.
Michał, 61-letni emerytowany podróżnik, jest jej kompletnym przeciwieństwem, ale zarazem idealnym uzupełnieniem. Spokojny, otwarty, pełen życiowej mądrości, wzbudza zaufanie i respekt. Skrywa wiele opowieści, jednak dzieli się nimi wtedy, gdy mają znaczenie. Jego zasady, których nie łamie nawet dla młodej, pięknej dziewczyny, nadają tej relacji wyjątkową głębię i autentyczność.
To, co łączy Michała i Louise, rozwija się powoli – poprzez rozmowy, ciszę i wspólne chwile. Z dala od cywilizacji, w otoczeniu szumu drzew i górskich stoków, budują związek oparty na prawdzie, szacunku i uważności. Autor w piękny sposób ukazuje, że bliskość może przybierać różne formy, a więź między duszami jest równie silna jak każda inna.
Ważnym kontekstem jest również kultura Albanii – kraj o jasno określonych zasadach i rolach dla kobiet. Ten kontekst nadaje historii realizmu i podkreśla trudności, z jakimi zmaga się Louise. Kilka wspólnie spędzonych dni wystarczy, aby między bohaterami zrodziła się delikatna, ale trwała więź – taka, która na zawsze pozostawia ślad.
Konrad Cieplik zaskakuje pięknym stylem pisania, bez oceniania i z dużą empatią wobec swoich postaci. Skupia się na relacji Michała i Louise, a ich życie „spod radaru” odkrywamy stopniowo, w rytmie emocji. Różnice w wieku, kulturze i doświadczeniach nie dzielą ich, wręcz przeciwnie – stają się przestrzenią do wzajemnego zrozumienia.
To także historia o dokonanych wyborach. Louise, pochodząca z zamożnej, prawniczej rodziny z Marsylii, mogłaby prowadzić życie pełne luksusów, ale demony przeszłości skutecznie blokują jej przyszłość. Michał z kolei korzysta z wolności, na którą ciężko pracował, ciesząc się światem i ludźmi, ale pozostaje wierny swoim wartościom.
„Cześć, piękna pastereczko” to piękna, emocjonująca opowieść, która skłania do refleksji nad priorytetami, jakością relacji i prawdziwą oceną drugiego człowieka. Ukazuje, że życie w każdym wieku potrafi nas zaskoczyć, a jego sens kształtujemy sami – w własnym tempie i na własnych zasadach. To opowieść o odwadze, by zatrzymać się przy kimś, kto wydaje się przypadkowy, i spróbować zajrzeć głębiej w jego spojrzenie.
Z całego serca zachęcam do przeczytania tej książki. To historia, która porusza emocje i na długo zostaje w naszej świadomości. List, który Louise napisała do Michała, sprawił, że w moich oczach pojawiły się łzy.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-01-23
zaczytaj_chwile
Książka "Droga przez krajobrazy. Motocyklowe refleksje" to zbiór osobistych doświadczeń motocyklisty, który odkrywa świat na swoim harleyu-davidsonie....
Zapowiadał się piękny dzień, bez pośpiechu, bez presji. Wiedziałem, że przede mną chwile, które mogłem smakować powoli, jak najlepsze wino. Jeszcze wtedy nie przypuszczałem, że za kilka godzin los postawi na mojej drodze coś, co nie tylko odmieni tę podróż, ale może i całe moje życie.