Okładka książki - Witajcie w księgarni Hyunam-Dong

Witajcie w księgarni Hyunam-Dong

"Witajcie w księgarni Hyunam-dong" Hwang Bo-Reum
I chciałoby się powiedzieć: "rozgoście się..."
-*-*-*-
Yeong-ju była wypaloną emocjonalnie kobietą po 30, gdy zdecydowała zrealizować marzenie swojego życia- założyła księgarnię. Miejsce stało się schronieniem zarówno dla niej jak i dla jej klientów.
-*-*-*-
Nie znajdziemy tu wartkiej akcji, wciągającej fabuły czy gorącego romansu. Są za to rozmowy przy kawie i spotkania literackie. Jest też miejsce na ciszę i na zastanowienie się nad celem życia.
Każdy z bohaterów osiągnął już moment, gdy zrozumiał, że nie cieszy go gonitwa za bogactwem czy realizowanie oczekiwań rodziny.

W małej księgarni, ukrytej pośrodku osiedla, spotykają się nieznane osoby, by być dla siebie wsparciem i wzajemnie dodać otuchy.
Jak mantra przewija się temat realizacji marzeń- od podejścia infantylnego, po całkowite zaprzeczenie dążenia do celu, jeżeli miałby on stać w opozycji do szczęścia. Finalnie jednak, w każdym dialogu, wybrzmiewa zachęta do podejmowania prób zmiany życia.

Książka naszpikowana jest myślami, które mają oddzialywać na uczucia i sumienie czytelnika. Wszystko po to, abyśmy mogli przystanąć na chwilę w naszym zabieganym życiu i zastanowić się nad jego treścią.

Książka wpisuje się w popularny w Korei nurt healing. Nurt ten powstał w literaturze koreańskiej w latach 80. XX wieku. Porusza tematy związane z uzdrowieniem emocjonalnym. Jego terapeutyczny charakter wpływa na czytelników kojąco.
Uzdrowienie emocjonalne ma w tym przypadku zapewnić lektura książek. W nich przecież każdy znajdzie to, czego poszukuje.

I powiedzcie sami- czy to nie jest obowiązkowa lektura dla wszystkich, którzy kochają książki, czytają je namiętnie? A ilu z nas, milośników literatury, nie marzyło o tym, by być właścicielem księgarni! Mam nadzieję, że ta miła dla duszy lektura pomoże niektórym w odnalezieniu własnej, nowej drogi życiowej. Kto wie, może za rogiem powstanie nowa księgarnia? Chętnie napiłabym się w niej  dobrej, parzonej kawy i porozmawiała o dniu codziennym.

Informacje dodatkowe o Witajcie w księgarni Hyunam-Dong:

Wydawnictwo: Albatros