Okładka książki - Witajcie w księgarni Hyunam-Dong

Witajcie w księgarni Hyunam-Dong

Z powieścią „Witajcie w księgarni Hyunam-Dong” autorstwa Hwang Bo-reum przenosimy się w wymarzone miejsce każdego miłośnika książek i kawy, by zagłębić się w niespieszną i urokliwą historię o odnajdywaniu sensu życia, wewnętrznego spokoju i spełnianiu marzeń. Magiczna atmosfera księgarni prowadzonej przez niezwykłą kobietę z czasem staje się dla wielu jej klientów nie tylko źródłem wartościowych książek, miejscem inspirujących dyskusji i wymiany poglądów, ale nieodłączną częścią ich życia.

Główna bohaterka, początkowo sama borykająca się z depresyjnymi stanami odnajduje siłę i nadzieję w swojej miłości do książek. To ona pomaga jej wyleczyć własną duszę i przyciągnąć coraz więcej klientów do swojej księgarni. Strzałem w dziesiątkę okazuje się zatrudnienie baristy, którego wyśmienita kawa staje się kolejnym elementem czyniącym to miejsce wyjątkowym.

Poznajemy różnorodność ludzkich doświadczeń i problemów, zarówno pracowników, jak i klientów księgarni. A poprzez dobór odpowiednich lektur, właścicielka staje się nie tylko sprzedawczynią, ale przede wszystkim doradcą życiowym, pomagającą innym znaleźć drogę do lepszej przyszłości w zgodzie z samym sobą.

Przez pryzmat codziennych wyzwań i zwykłych przyjemności, książka ukazuje istotę poszukiwania sensu życia, odcięcia się od toksycznych wpływów oraz znajdowania szczęścia w prostych, codziennych chwilach. To historia o dojrzewaniu do zmiany, odnajdywaniu siebie i budowaniu harmonii z otaczającym światem.

I przyznaję, czytałam ją dość długo, bo nie jest to książka budząca napięcie, której zakończenie chcemy jak najszybciej poznać. Wbrew przeciwnie, zależało mi, by to kojące uczucie ciepła, które jak mięciutki kocyk otulało moją duszę trwało jak najdłużej. Dawkowałam sobie codziennie odrobinę tej magicznej atmosfery ciesząc się z wyborów bohaterów i kibicując im w podejmowanych wyzwaniach. Bo po tej opowieści tak łatwo uwierzyć, że nawet jeśli w naszym życiu dzień dzisiejszy jest pochmurny i chłodny, to jutro będzie lepsze, bo słońce, choć ukryte za chmurami nadal dla nas świeci.

Informacje dodatkowe o Witajcie w księgarni Hyunam-Dong:

Wydawnictwo: Albatros