Okładka książki - Wizjoner

Wizjoner

Przed trzema laty zachwycałam się serią z prokurator Gabrielą Sawicką, więc gdy tylko nadarzyła się okazja poznania nowego cyklu Diany Brzezińskiej, nie wahałam się ani chwili. Choć tamta ekipa postawiła poprzeczkę niesamowicie wysoko, wiedziałam, że autorka, prawniczka i pasjonatka kryminalistyki, znowu da z siebie wszystko. I rzeczywiście! Stworzyła nie tylko fascynującą historię, ale też złożonego, intrygującego i pełnego sprzeczności bohatera, który budzi skrajne emocje. I to jest w tym najlepsze!

Trafiamy do szczecińskiego wydziału dochodzeniowo-śledczego, w którym w ramach eksperymentalnego projektu uznany profiler Aleksander Lewis oraz komisarz Agata Skibińska mają współpracować przy wyjaśnianiu zbrodni. Pokłosie ich pierwszego spotkania budzi jednak w kobiecie silny i uzasadniony dyskomfort, a obraz zimnego oraz wyrachowanego manipulatora szybko zaciera początkowe, pozytywne wrażenie.

Podejrzenie pojawienia się w Szczecinie seryjnego mordercy spycha wzajemne animozje na boczny tor. Znalezienie sprawcy może być nie tylko szansą na ugruntowanie pozycji profilera, ale również trampoliną do awansu prokuratora Nabożnego. Różne perspektywy pozwalają nam dostrzec szerszy obraz sytuacji, która przyjmuje zaskakujący obrót. I to zarówno w kwestii śledztwa, jak i spraw osobiście związanych z Lewisem, obecnych i tych z przeszłości. A to, co odkrywamy wspólnie z Agatą i jej partnerem, budzi masę pytań i najprawdziwsze ciarki!

Zawsze fascynuje mnie możliwość zajrzenia w myśli sprawcy, ale tym razem początkowo trudno jednoznacznie odczytać jego motywacje. Z czasem zyskujemy świadomość z czego to wynika, gdy wszystkie elementy śledztwa zaczynają się zazębiać, a niestandardowe metody proponowane przez Lewisa przynoszą zaskakujące efekty. Dla mnie jednak to umysł profilera jest tym bardziej mrocznym, pełnym cieni, fascynującym zaułkiem. I przyznaję, że zdecydowanie wolę tak skomplikowanego manipulatora niż jednowymiarowego bohatera, którego da się polubić od pierwszej strony.

Tu naprawdę czuć, że autorka wie, o czym pisze. Procedury, profilowanie, mrok ludzkiej psychiki, to wszystko podane jest w sposób niezwykle wiarygodny. Napięcie związane z mroczną przeszłością Lewisa i zaginięciem jego siostry jest momentami nawet silniejsze niż to dotyczące samego śledztwa. Również życie osobiste komisarz Skibińskiej budzi spore emocje. I te wątki dopiero się rozkręcają, co sprawia, że od razu chce się sięgnąć po kolejny tom.

Jeśli szukacie kryminału, który stawia na mocne portrety psychologiczne, nieoczywiste relacje i intrygujące śledztwa, to „Wizjoner” będzie dla Was idealny. Jestem przekonana, że ta historia potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych czytelników. A dla znających poprzedni cykl kryminałów autorki, wisienką na torcie będzie gościnne pojawienie się prokurator Sawickiej. Uwielbiam takie smaczki!

Informacje dodatkowe o Wizjoner:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2024-04-24
Dodał/a opinię: czytanienaplatan

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Wizjoner

Kup książkę Wizjoner

Komisarz Agata Skibińska uważała, że jej życie od dłuższego czasu było równią pochyłą. Nie widziała żadnej szansy na poprawę tego stanu.

Kropelki potu zbierały mu się na karku. To była jedna z najtrudniejszych decyzji w jego karierze. Czuł narastające podniecenie pomieszane z przerażeniem.

Więcej cytatów z tej książki

Artysta
Diana Brzezińska0
Okładka ksiązki - Artysta

Nad Szczecinem ponownie zawisły czarne chmury. Miasto zmaga się z kolejnym seryjnym mordercą, który na zawsze pragnie stać się jego częścią. Dobrze wie...

Nie dopniesz swego
Diana Brzezińska0
Okładka ksiązki - Nie dopniesz swego

Prokurator Gabriela Sawicka jeszcze nie rozpakowała rzeczy w nowym gabinecie, a już wezwano ją na miejsce zbrodni: w polickim lesie znaleziono męskie przedramię...

Opad
Opad