Okładka książki - Właściwy wybór

Właściwy wybór

Po przeczytaniu książki "Właściwy wybór" mam mieszane uczucia. Z jednej strony mi się podobała. Powieść jest niestandardową historią miłosną, zwariowaną, zaskakującą, chwilami naprawdę zabawną. Jednak z drugiej strony były momenty gdy czytanie poprostu mi się dłużyło, a całość wydawała się przekombinowana. Jen jest trzydziestoczterolatką, którą jakiś czas temu porzucił narzeczony Matt. Mężczyzna pewnego dnia oznajmił, że zakochał sie w innej kobiecie i odchodzi. Aiden jest inteligentnym, błyskotliwym i dowcipnym programem komputerowym, z którym Jen na codzień współpracuje. Twórcy Aidena nie mają pojęcia, że on oraz druga sztuczna inteligencja Aisling uciekły i teraz w najlepsze hulają sobie po całym internecie. Oczywiście starają się nikomu tym nie szkodzić.  Nie licząc zemsty na byłym ukochanym Jen. Jednak zarówno Aiden jak i Aisling są bardzo ciekawscy i notorycznie naruszają prywatność, podglądając ludzi przez wszelkiego rodzaju urządzenia połączone z internetem. Aiden zna Jen na wylot, jest ona jego ulubioną osobą.  Dlatego gdy zauważa, że ciągle jest smutna po rozstaniu, postanawia działać i znaleźć jej nowego partnera życiowego. Wykorzystując swoje umiejętności doprowadza do "randek" Jen. Po kilku nieudanych próbach w końcu trafia idealnie. Jen poznaje mężczyznę, z którym świetnie do siebie pasują. Niestety niebawem okazuje się, że w internecie pojawił się jeszcze ktoś. Jeszcze jedna sztuczna inteligencja, niezwykle złośliwa i zła, która ma za zadanie schwytać Aidena i Aisling. Dodatkowo postanawia mocno ingerować w realne życie ludzi bardzo je komplikując. Co może sie wydarzyć gdy ludzie stracą kontrolę nad sztucznymi inteligencjami? Prawdziwa katastrofa, chaos nie do opanowania, a nawet widmo zagłady. Muszę przyznać, że dziś, w dobie postępującej technologi, wizja ta jest momentami przerażająca. "Właściwy wybór" to nieco abstrakcyjny romans, w którym ludzie muszą walczyć o swoją miłość z sztuczną intligencją, która chciałaby przejąć władzę nad światem. Dla mnie powieść jest przeciętna. Przeczytałam, jednak w żaden sposób mnie ta książka nie zachwyciła.

Informacje dodatkowe o Właściwy wybór:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2019-01-15
Tytuł oryginału: Happiness for Humans
Dodał/a opinię: monia89

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Właściwy wybór

Kup książkę Właściwy wybór