Lubicie książki, w których nie brakuje zabawnych fragmentów ?
Już jutro premiera kolejnej książki Agnieszki, którą pokochałam zanim trafiła do wydawnictwa, zanim poznaliśmy datę premiery. Takie właśnie możliwości daje nam Wattpad. A bohaterowie, którzy zostali “Wplątani w układ” czyli Vanessa i Nicholas są naprawdę łatwi do pokochania. Trudno jedynie o nich zapomnieć.
A o jaki układ chodzi ?
Otóż Ness została sama na życiowym placu boju, tzn już wcześniej straciła mamę, niedawno zmarł także jej ojciec i pozostawił spadek w postaci firmy, którą bardzo kochał, a ona nie ma pojęcia jak ją prowadzić, bo biznes nie jest jej pasją. Kocha fotografie, zwierzęta, a nie siedzenie za biurkiem. Dlatego też oddała stery wujowi i kuzynowi. Aczkolwiek, jak wiadomo, z rodziną dobrze wychodzi się tylko na zdjęciach i…firma ma ewidentne problemy. Jak je rozwiązać gdy wgląd do spraw jej dotyczących mają tylko członkowie rodziny?
Tu na scenę wkracza przyszywane wujostwo, przyjaciele rodziny Ness i, powiedzmy, że proponują jej ślub z Nicholasem, ich synem, z którym delikatnie mówiąc - za sobą nie przepadają. Podjęli decyzję za nich, wręcz nie dali im możliwości odmowy i w ten sposób główni bohaterowie zostali “Wplątani w układ” .
“Jest to układ z określonym terminem ważności. Skończy się gdy rozpracujemy, co knują twój stryj i kuzyn.”
Mamy hate-love ? Noo mamy ale czemu?
Ness już jako nastolatka zakochała się w przyszywanym bracie lecz ukrywała to uczucie przez dość sporą różnicę wieku między nimi. Ale pewnego dnia…w Halloween stało się coś straszniejszego niż się oboje spodziewali. Pomyłka… Zranione uczucia… Odrzucenie…
Żal do Nicholasa Ness ma do dziś. Czy aranżowane małżeństwo będzie okazją do tego by się na nim odegrać czy może w końcu wyjaśnią sobie tamtą sytuację ?
“Niektóre nasze marzenia spełniają się z dużym opóźnieniem, przez co stają się takimi nieco niechcianymi marzeniami.”
Tak jak wspomniałam na wstępie, w tej książce poczucia humoru nie brakuje. Walka pomiędzy głównymi bohaterami jest wybitnie zabawna. Podziwiałam cierpliwość Nicka, ale też jadowity język Ness. Oj jest z niej niezłe ziółko, potrafi zajść za skórę i tak jak z uporem Nick wytyka jej niedojrzałość tak ona jemu dogryza traktując go jak staruszka. A mimo to, pomiędzy licznymi docinkami, nie da się nie dostrzec troski Nicholasa o Ness, wzajemnej zazdrości, ostrożnie budzącego się uczucia, które z pewnością będzie trudno zaakceptować rodzicom Nicka…
Bo wychowywano ich jak rodzeństwo, od narodzin Ness wpajano mu, że ma się o nią troszczyć jak o siostrę. A jednak uczucia trudno kontrolować.
Pokochałam twórczość Agnieszki od jej pierwszej książki i chyba nigdy nie przestanę, każda kolejna tylko umacnia to uczucie. Ta książka zachwyciła mnie każdym wątkiem, każdym rozdziałem, a finał ? Ostatnie strony pełne były strachu, niepewności, niedowierzania. Nie wiedziałam już czy autorka ma tu zamiar zakończyć pierwszy tom dramatem czy jest nadzieja na szczęśliwe zakończenie. Kumulacja wszelkich problemów, z każdej strony nadciągało swego rodzaju zagrożenie, przez które uczucie tych dwojga, choć piękne i silne, może nie wszystko dać radę przetrwać… Nawet jeśli mają wokół siebie także osoby gotowe na pomoc wszelkiego rodzaju.
Przepiękne wydanie, takie idealne na wiosnę ale chyba wśród wszystkich książek Agnieszki to podoba mi się najbardziej. A wnętrze równie piękne i barwne jak okładka.
Jeśli już znacie książki Agnieszki to nie muszę jej chwalić, bo sądzę, że tak jak ja szybko pokochaliście tworzone przez nią historie. To wręcz nieuniknione. Jeśli jednak jakimś cudem jeszcze żadna z nich nie trafiła w Wasze łapki, dajcie szansę tej parze, a jestem po prostu pewna, że po wcześniejsze książki Agi także ruszycie z zapałem do księgarni.
Polecam i …czekam na kolejny tom - Cass i Jasper też są wspaniali :)
Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2025-04-30
Marta BONIECKA
Kontynuacja serii „Rodzina Santo”. Adamo Vitto, brat Melody, od trzech lat mieszka w Nowym Jorku. Mężczyzna nadal nie wykonuje wielu zadań...
Po bolesnej zdradzie ze strony ukochanego dwudziestoośmioletnia Elizabeth Evans skupia się na pracy, dzięki czemu staje się najlepszą agentką nieruchomości...