“Dlaczego przyjmujemy, że wszystko jesteśmy w stanie dostrzec i zrozumieć - dlaczego nie przyznamy, że pewnych zjawisk nie potrafimy odkryć czy odpowiednio zinterpretować?”
Po książkę “Wszystko, co wiemy o UFO “ sięgnęłam z ciekawości i niestety trochę się zawiodłam. Ta książka ma dostarczyć dowodów na istnienie istot pozaziemskich. Autorzy książki to małżeństwo, które uważa, że na własne oczy widziało statek kosmiczny, uważają oni, że “wszechświat jest zbyt duży, żeby pozaziemskimi istotami nie mogły w nim żyć inne istoty rozumne”. “Wszystko co wiemy o UFO” rozpoczyna się od krótkiego wstępu, następnie autorzy przedstawiają celebrytów, którzy uważają, że również widzieli UFO są to m.in John Lennon, Muhammad Ali, Tom Cruise. Moim zdaniem ten rozdział jest zupełnie niepotrzebny i zmniejsza on wiarygodność książki. W kolejnym rozdziale autorzy przedstawiają zjawiska których nie da się wytłumaczyć, znajdziemy tam m.in opisy: kręgów w zbożu, stonehenge, okaleczania bydła. Nie ukrywam, że to był jeden z rozdziałów, który mnie naprawdę ciekawi, jednak znalazłam tu bardzo mało szczegółów. Autorzy opisali wybrane zjawiska bardzo ogólnie. W kolejnych rozdziałach została opisana strefa 51 oraz wydarzenia, które miały miejsce w 1947 roku w Roswell. Oba te rozdziały tak jak rozdział ze zjawiskami moim zdaniem zawierały zbyt mało szczegółów. Kolejne rozdziały to historie ludzi, którzy widzieli statki kosmiczne lub spotkali istoty pozaziemskie. Podsumowując : “Wszystko co wiemy o UFO” to zbiór ogólnych informacji, które mają na celu udowodnić, że istoty pozaziemskie istnieją. Moim zdaniem książka zawiera zdecydowanie zbyt mało szczegółów.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2020-03-05