Okładka książki - Wszystko, czego ci nie mówią, gdy jesteś nastolatkiem. Jak przygotować się na dorosłość

Każdy z nas kiedyś był nastolatkiem i wie, jak jest wtedy trudno. Kiedy kończy się być dzieckiem, a jednocześnie do naszych rodziców nie zawsze to dociera. Kiedy hormony buzują i chociaż nie raz byśmy chcieli, nie potrafimy ich ogarnąć. To czas, kiedy niejednorodnie robi się głupoty, nie koniecznie słucha starszych, a rady wpuszcza jednym uchem, a wypuszcza drugim. Kiedy sama byłam nastolatką, mówiłam, że ja swoje dziecko będę rozumieć w 100% i nie będzie żadnych nakazów i zakazów. Teraz wiem, że się tak nie da, a nastoletni okres jest trudny do ogarnięcia i to zarówno dla naszego dziecka, jak i dla nas samych. Czy w takim razie nie da się nic zrobić? Owszem da się. Po pierwsze być cierpliwym, czasem wyjść ochłonąć a dopiero później zacząć rozmowę, w nerwach potrafią paść słowa, których nie da się cofnąć, a można ich mocno żałować. Po drugie sięgać po różne pozycje książkowe, z niektórych można się dużo dowiedzieć, a także podsuwać takie dziecku.

Książka pt.: „Wszystko, czego ci nie mówią, gdy jesteś nastolatkiem” jest poradnikiem przeznaczonym dla nastolatków, jednak moim zdaniem i rodzice powinni go przeczytać. Znajdziemy w nim odpowiedzi na wiele pytań. Zdecydowanie plusem jest fakt, że są one „na czasie”, dotyczące nastolatków w dzisiejszych czasach. Poznając na nie odpowiedzi, lepiej zrozumie sam siebie, otaczający go świat, w którym musi funkcjonować. Łatwiej również będzie mu wejść w dorosłe życie.

Napisana jest w sposób ciekawy, co jest niezwykle ważne, jeśli chodzi o książki dla tej grupy wiekowej. Znajdziemy również dużo ilustracji, które przyciągają wzrok i zachęcają do poznania treści.

Jeśli mamy w domu nastolatka, moim zdaniem zdecydowanie warto sprezentować mu książkę pt.: „Wszystko, czego ci nie mówią, gdy jesteś nastolatkiem”. Dzięki niej wiele zrozumie, a dorastanie stanie się łatwiejsze. Ze swojej strony polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Informacje dodatkowe o Wszystko, czego ci nie mówią, gdy jesteś nastolatkiem. Jak przygotować się na dorosłość:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2023-03-08
Kategoria: Dla młodzieży
Dodał/a opinię: Anna Kaczor

Tagi: Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży

Zobacz opinie o książce Wszystko, czego ci nie mówią, gdy jesteś nastolatkiem. Jak przygotować się na dorosłość

Kup książkę Wszystko, czego ci nie mówią, gdy jesteś nastolatkiem. Jak przygotować się na dorosłość

Niemartwi
Mikołaj Marcela0
Okładka ksiązki - Niemartwi

Rok 2019. Nastąpiło nieuniknione, ale czy ktokolwiek mógł przypuszczać, że apokalipsa przybierze właśnie taki kształt? Michał Sander był lekarzem...

Best Seler i zagadka znikających warzyw
Mikołaj Marcela0
Okładka ksiązki - Best Seler i zagadka znikających warzyw

Poznaj duchowe życie warzyw. Odwiedź Zwierzogród w wersji vege! Niezwykła powieść grozy i kryminał dla najmłodszych w jednym! Tej nocy niemal...