Okładka książki - Wszystko, czego ci nie mówią, gdy jesteś nastolatkiem. Jak przygotować się na dorosłość

Powiem wam, że książka przyda się tym rodzicom, którzy nie potrafią dogadać się ze swoimi dziećmi. Autor zaznacza, że chodzi tutaj o nastolatków, ale ja zauważyłam, że dzieci już w wieku dziewięciu lat są w tych czasach bardzo ukształtowane. Ich też można już zaliczyć do progu tej książki. Porusza ona bowiem tematy niezrozumienia dziecka przez rodzica i odwrotnie. Autor zauważył, że pewien przeskok czasowy dziecka, które dorośnie do czasu bycia rodzicem i posiadania własnych dzieci zawsze będzie widoczny. Technologie każdego dnia idą do przodu, świat jest coraz bardziej skomputeryzowany. To, co potrafimy teraz będzie bardzo unowocześnione w przyszłości i my jako rodzice możemy za tym nie nadążyć. Nasze dzieci od małego będą miały ten świat dla siebie i w miarę jak dorastają, przyswajają informacji coraz więcej, podczas gdy starzejący się rodzic, coraz mniej. Zawsze każdy z nas powie, że coś było za jego czasów, a za dzieci to już się zmieniło. Książka zwraca uwagę, że z tego powodu nastolatki mogą się czuć przez nas nie zrozumiane. Mi się jednak wydaje, że kiedy rodzice mają dobry kontakt ze swoimi dziećmi, to będą potrafili to pojąć. Ja szczycę się tym, że potrafię zrozumieć swoje dzieci i staram się nadążać za ich światem. Wiele rzeczy jest dla mnie nowe, jednak pozwalam im żyć tak jak potrafią. Tak jak książka ukazuje, uczę ich jak wyznaczać swoje cele i jak się w nich realizować. Poradnik pokazuje jak wspierać nasze pociechy nawet w najbardziej niecodziennych pomysłach, gdyż to one są naszą przyszłością. Zakres ich wiedzy i wyobrażeń jest inny od naszego i bardziej rozwinięty. Pozwólmy im być sobą, wspierajmy ich pomysły i dajmy pewien rodzaj wolności umysłowej. Tylko w ten sposób można wykształcić pewnego siebie człowieka z drogą do jego własnego sukcesu. Jeśli zatem nie dogadujesz się z dzieckiem, to ta książka jest rozwiązaniem twoich problemów. Jeśli jednak twój kontakt z nim jest bardzo dobry, to pozycja podsunie ci ciekawe pomysły na jego rozwój. Myślę, że warto poświęcić swój czas i ją przeczytać:-)

Informacje dodatkowe o Wszystko, czego ci nie mówią, gdy jesteś nastolatkiem. Jak przygotować się na dorosłość:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2023-03-08
Kategoria: Dla młodzieży
Dodał/a opinię: Ewelina Przespolewska

Tagi: Problemy osobiste i społeczne dzieci i młodzieży

Zobacz opinie o książce Wszystko, czego ci nie mówią, gdy jesteś nastolatkiem. Jak przygotować się na dorosłość

Kup książkę Wszystko, czego ci nie mówią, gdy jesteś nastolatkiem. Jak przygotować się na dorosłość

Dlaczego szkoła cię wkurza i jak ją przetrwać
Mikołaj Marcela0
Okładka ksiązki - Dlaczego szkoła cię wkurza i jak ją przetrwać

Szkoła potrafi być naprawdę wkurzająca i przestarzała! Czujesz się w niej czasami jak na taśmie produkcyjnej albo w zakładzie karnym? Natłok materiału...

Niemartwi
Mikołaj Marcela0
Okładka ksiązki - Niemartwi

Rok 2019. Nastąpiło nieuniknione, ale czy ktokolwiek mógł przypuszczać, że apokalipsa przybierze właśnie taki kształt? Michał Sander był lekarzem...