Okładka książki - Wszystko, czego nie powiedzieliśmy

Wszystko, czego nie powiedzieliśmy

RECENZJA

„WSZYSTKO, CZEGO NIE POWIEDZIELIŚMY”

Seria: Neony

AUTOR: SLOAN HARLOW

WYDAWNICTWO: WAB.

„Miłość sama w sobie jest rzeką. Czasem jej nurt jest spokojny i łagodny tak jak moja miłość do ciebie...... - A czasem jej dno jest kamieniste i nierówne. Jej gwałtowne meandry i prądy potrafią być bolesne i trudne do zrozumienia, a jednak to wciąż ta sama rzeka. Miłość to wciąż miłość”.

„Wszystko, czego nie powiedzieliśmy” to zaskakujący, z nutką mroku, pełen napięcia, skrywanych tajemnic, romantyczny thriller, który mocno naszpikowany jest skomplikowanymi emocjami. Emocjami, które wypływają z każdej strony, wciągając czytelnika w niezwykłą, wysmakowaną historię, która chwyta za serce. Ta opowieść jest przemyślana w każdym detalu, wciąga już od pierwszych zdań, rozbudzając naszą ciekawość z każdą przeczytaną stroną. Powiem tylko łał, jestem totalnie zachwycona tą książką. Dostajemy kilka trudnych wątków, jak strata bliskiej osoby, przemoc w związku, manipulacje, wyobcowanie, odtrącenie, życie po traumie i walka z własnymi emocjami. Autorka ciekawie poprowadziła fabułę, poruszała serce przez tonącą w żalu i tęsknocie bohaterkę, rzucając co chwilę ciekawe zwroty akcji, zaskakujące momenty, by na samym końcu rzucić bombę pewnymi wydarzeniami, które odsłonią idealne całą historię. Znakomicie udało się autorce pokazać drugie dno tej historii, ale również tak poprowadziła tę opowieść, że to, co chwilami wydawało mi się, że jest prawdziwe, jednak okazało się zwykłą manipulacją, by na końcu odkryć, że jednak prawda wygląda całkowicie inaczej. Akcja książki toczy się dynamicznie, całość napisana z dużą lekkością, obrazowo i w pełni emocjonalnie.

„Teraz widzę, że niektóre rzeki są blokowane przez tamy, budowane przez tych, którzy ostatecznie dochodzą do wniosku, że miłość była dla nich tylko ciężarem”.

Książka napisana jest w większości z perspektywy Elli, ale dostajemy również rozdziały z punktu widzenia Sawyera i poznajemy również historię zmarłej Hayley z zapisków jej pamiętnika. Dzięki czemu możemy poznać ich dokładniej, zobaczyć ich myśli, poczuć ich obawy, rozszalałe emocje, z czym musieli się zmagać, jak ciężko jest pogodzić się z tym wszystkim, przez co musieli przejść i z czym muszą się zmierzyć.

Bohaterzy wyśmienicie nakreśleni, wyraziści, różnorodni, wielowymiarowi. Mogliśmy idealnie wczuć się w ich emocje. Relacja romantyczna pomiędzy bohaterami rozwija się dosyć intensywnie, była naprawdę intrygująca. Z jednej strony mogła wydawać się oburzająca, no bo jak chłopak zmarłej przyjaciółki, ale gdy poznamy, całą historię spojrzymy na ten związek całkowicie inaczej.

„Wciąż jednak czuję się tak, jakbym siedziała w rozchybotanej łódce, do której przez dziury w burtach wlewa się woda, a każda z tych dziur jest wspomnieniem -...... Ocean robi się coraz bardziej wzburzony, a ja rozpaczliwie próbuję zatkać każdą z dziur, nie wpuścić wody do środka. Fale uderzają raz po raz, prawie zwalając mnie z nóg, ale udaje mi się utrzymać na powierzchni”.

Ella od wypadku, w którym zginęła jej najlepsza przyjaciółka, już nie jest, tą samą dziewczyną co była. Żyje z ogromnym poczuciem winy i nie może przestać się obwiniać o jej śmierć. Jedynie pozostała w niej wielka dziura w sercu. Nic nie pamięta z dnia wypadku, a teraz musi zmierzyć się z rzeczywistością, w której nie ma Hayley. W szkole czuje się wyobcowana, samotna, a świat, w którym żyje, okazuje się pełen pułapek labiryntem, z którym nie wie, jak ma sobie poradzić. Między nią a Sawyerem zaczyna się tworzyć więź, zbliżają się do siebie stopniowo, choć oboje pragną nie dopuszczać, uczuć do siebie, to jednak jest silniejsze od nich samych. Nieświadomie bierze udział w grze, na którą się nie pisała i której zasad kompletnie nie zna. Znajduje pocieszenie w pamiętniku Hayley, tylko że czym głębiej się w nim zagłębia, dociera do niej przerażająca prawda, jak wiele mrocznych tajemnic, skrywała jej przyjaciółka. Przez jej życie przechodzi rozszalałe tornado, a ona stoi na zgliszczach i przygląda się zniszczeniom, które za sobą niesie.

-Czy Sawyer okaże się, kimś innym niż się wydaje?

-Czy Ella poradzi sobie z sytuacją, w której się znalazła?

-Co znajdzie Ella w pamiętniku Hayley?

-Jaka okaże się prawda?

-Czy Elli coś grozi?

-Czy Ell i Sawyer mają szansę na szczęście?

Polecam.

Informacje dodatkowe o Wszystko, czego nie powiedzieliśmy:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2024-09-25
ISBN: 9788383199566
Dodał/a opinię: Mirela Marcinek

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Wszystko, czego nie powiedzieliśmy

Kup książkę Wszystko, czego nie powiedzieliśmy