Świetny reportaż o tym jak to jest żyć w spektrum autyzmu. Autor wybrał rozmówców z różnych środowisk, wykształcenia i stopnia autyzmu. Jedni żyją pracując ,a inni nie są zdolni do samodzielnej egzystencji. Książka pokazuje, iż stopnie autyzmu są rózne. Łączy ich wrażliwość na świat, na ludzi, aż wreszcie sensoryczność, a nawet synestezja, które dla osoby spoza autyzmu są niewyobrażalne.
Wiele w tych wypowiedziach jest bólu psychicznego, zmagania się z barierami, które są niewidzialne, ale trudne do pokonania, nawet z pomocną innych.
Wypowiedzi zawierają również relacje rodzin osób w spektrum: rodziców, małżonków. Ich trudności, cierpienia, troska, codzienność i problemy.
Reportaż opowiada o ludziach diagnozowanych w dzieciństwie lub tych, którzy podjęli się tych kroków już w dorosłości, np córka profesora Doroszewskiego i wnuczka Gołubiewa,artystka i pracownik naukowy. W diagnozie dorosłych chodzi tym osobom o zrozumienie siebie i swoich zmagań z życiem. U dzieci jest to droga ku terapii.
Reportaż opowiada o wielu cechach autyzmu, które u każdego występują inaczej lub w różnym natężeniu, np. nadwrażliwosci na dźwięki lub światło, czasem na synestezji, ma wielkiej wrażliwości na świat, na ludzi i miejsca. Autystycy mają stoimy, meltdowny i shutupy. Zarazem każda rozmowa w tej książce to opowieść całkiem inna od poprzedniej. Łączy je wszystkie wrażliwość i nadmierne odczuwanie wszystkiego na tyle,że sprawia tym osobom trudność w funkcjonowaniu. Książka ta pokazuje, że osoby w spektrum mogą mieć problemy z wyjściem na zewnątrz, z pracą, z cielesnością, z relacjami. Tak jak napisałam wcześniej, autor pokazał, że autystycy mają różne objawy w różnym stopniu nasilenia. Wymaga to od nich i rodzin wysiłku, żeby funkcjonować. To co dla innych jest normalne, im nie przychodzi łatwo.
To książka, która mną bardzo wstrząsnęła i poruszyła. Zarazem chyba otworzyła mnie na różnorodność ludzi, świata. Zdecydowanie o autyzmie trzeba informować i uczyć, bo wiedzą o nim jest niewystarczająca.
Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2024-06-12
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Renax
O tym, dlaczego dorośli decydują się na diagnozę, dlaczego autyzm to nie zawsze supermoce, o codzienności i relacjach Jacek Hołub rozmawia nie tylko z...
W badaniu przeprowadzonym na zlecenie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej trzydzieści procent - czyli ponad dziewięć milionów - dorosłych...