Okładka książki - Wszystko przez pannę Bridgerton

Wszystko przez pannę Bridgerton

Tom 1 cyklu Rodzina Rokesby

Julia Quinn, autorka słynnego cyklu Bridgertonowie, powraca z kolejną opowieścią osadzoną w tym samym klimacie. Tym razem przenosimy się nieco wcześniej, do czasów młodości rodziców i krewnych znanych nam bohaterów. „Wszystko przez pannę Bridgerton” to pierwszy tom serii Rokesby, a zarazem doskonała propozycja dla tych, którzy pokochali rodzinne intrygi, inteligentny humor i romantyczne perypetie charakterystyczne dla stylu Quinn.

Główna bohaterka, Billie Bridgerton, od początku wyróżnia się na tle typowych panien z dobrego domu. Nie interesują jej suknie, bale ani wyszukane konwenanse. Zdecydowanie bardziej woli wspinać się na drzewa, przechadzać po polach i rzucać się w wir przygód w towarzystwie Edwarda i Andrew Rokesby – swoich sąsiadów i przyjaciół z dzieciństwa. Wszyscy zakładają, że któregoś dnia Billie poślubi jednego z braci, co wydaje się logicznym i wygodnym rozwiązaniem dla obu rodzin. Jednak los, jak to u Quinn bywa, ma wobec niej zupełnie inne plany.

Na scenie pojawia się George Rokesby – najstarszy z braci, przyszły dziedzic tytułu i majątku. W odróżnieniu od pogodnych i towarzyskich Edwarda i Andrew, George wydaje się wyniosły, poważny i niezwykle irytujący. Billie nie znosi jego arogancji, a on z kolei nie potrafi znieść jej zadziorności i niepokorności. Ta wzajemna niechęć staje się źródłem licznych, błyskotliwych dialogów i sytuacji pełnych napięcia. Oczywiście, jak nietrudno się domyślić, granica między niechęcią a rodzącym się uczuciem okazuje się wyjątkowo cienka.

Fabuła, choć przewidywalna w swoim ogólnym zarysie, jest poprowadzona z lekkością i wdziękiem, które od lat stanowią znak rozpoznawczy Quinn. Jedna z kluczowych scen – wspólne uwięzienie bohaterów na dachu – idealnie oddaje charakter autorki: z pozoru absurdalna sytuacja staje się początkiem głębszej relacji. Właśnie w takich momentach Quinn potrafi połączyć humor, ironię i romantyzm w sposób, który sprawia, że czytelnik chłonie kolejne strony z uśmiechem.

Największą siłą powieści są bohaterowie. Billie jest odważna, bezpośrednia i pełna energii – przypomina nieco Daphne czy Kate z wcześniejszych książek Quinn, ale ma też własny, niepowtarzalny charakter. George natomiast z czasem odkrywa swoje drugie oblicze: pod maską powagi i odpowiedzialności kryje się mężczyzna zdolny do czułości i poświęcenia. Ich relacja rozwija się powoli, ale dzięki temu nabiera wiarygodności i głębi. Czytelnik może obserwować, jak początkowa niechęć stopniowo przekształca się w fascynację, a następnie w uczucie, które oboje próbują zrozumieć.

Na uwagę zasługuje również tło fabularne – Quinn ponownie kreśli obraz angielskiej prowincji, w której życie toczy się wokół rodzinnych majątków, sąsiedzkich relacji i subtelnych gierek towarzyskich. Dzięki lekkim, dowcipnym opisom i dialogom książka staje się swoistym oddechem od codzienności, a jednocześnie pozwala zanurzyć się w realiach epoki, bez przesadnej powagi czy nadmiaru historycznych szczegółów.

„Wszystko przez pannę Bridgerton” to powieść przewidywalna, ale niezwykle przyjemna. Quinn po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać romanse, które nie tylko rozczulają, ale też bawią i wciągają. To idealna lektura dla fanów serii Bridgertonowie, ale również dla wszystkich, którzy szukają lekkiej, romantycznej opowieści z odrobiną ironii i sporej dawki ciepła.

Podsumowując – książka nie zaskoczy wielkimi zwrotami akcji, ale z pewnością dostarczy czytelnikowi wielu uśmiechów i przyjemnie spędzonego czasu. Julia Quinn ponownie udowadnia, że w literaturze obyczajowej i romansach historycznych czuje się jak ryba w wodzie.

Informacje dodatkowe o Wszystko przez pannę Bridgerton:

Kup książkę Wszystko przez pannę Bridgerton

Jak poślubić markiza
Julia Quinn0
Okładka ksiązki - Jak poślubić markiza

Anglia, rok 1815. Dwudziestotrzyletnia Elizabeth Hotchkiss, dama do towarzystwa lady Danbury, postanawia bogato wyjść za mąż. Tylko w ten sposób zdoła...

Rejs ku miłości
Julia Quinn0
Okładka ksiązki - Rejs ku miłości

Po bestsellerach "Jeden pocałunek" i "Małżeństwo ze snu" trzecia powieść o rodzinie Rokesby. Wstęp do cyklu Bridgertonowie filmowanego jako serial przez...