Okładka książki - Wyjaśniamy morderstwa

Wyjaśniamy morderstwa

Jako absolutna fanka Czwartkowego Klubu Zbrodni, nie mogłam przejść obojętnie obok najnowszej książki tego autora. Mam poczucie, że ma on swój styl pisarki, którego nie da się pomylić z nikim innym i w tej książce też go kontynuuje. To taki lekki kryminał, który dzięki często zabawnym dialogom czyta się bardzo przyjemnie.
Amy jest ochroniarzem, zawzięta i wyćwiczona pełni swoją rolę mistrzowsko. Zaczynają ginąć influencerzy a Amy zawsze jest w pobliżu i Amy orientuje się, że ktoś stara się ją wrobić w te morderstwa. Prosi więc o pomoc swego teścia, Steave jest emerytowanym policjantem, który musi wyjść ze stagnacji aby pomóc Amy.
Oczywiście jak i w poprzednich książkach tego autora i tu bohaterzy są skonstruowani mistrzowsko. Pełni wad, ciągnący za sobą bagaż doświadczeń, idą jednak zdeterminowani do przodu, aby poznać prawdę. Osman potrafi sprawić, że z jednej strony śmiejemy się z ich słownych przepychanek i uroczego przekomarzania, a z drugiej czujemy w sercu ciężar ich doświadczeń i strat. Widać też jego sympatię do osób starszych i doświadczonych, którzy bardzo doceniają życie i są zdecydowanie wyjątkowi.
W całej tej historii była jeszcze jedna rzecz, która mnie poruszyła do głębi (być może związane jest to ze śmiercią mego taty, więc ten temat jest mi bliski). Autor absolutnie cudownie pokazał jak bardzo można tęsknić za ukochaną żoną. Steve wciąż z nią "rozmawia", opowiada o wszystkim co się u niego dzieje. Jest w tym tak dużo prawdy, jest to wzruszające i takie ludzkie.
Natomiast jeśli chodzi o intrygę kryminalną to pomysł z influencerami jest też bardzo ciekawy i taki na czasie. A jaki mieli oni wpływ na wszystko, dowiesz się czytając tę książkę.
„Wyjaśniamy morderstwa” to książka pełna uroku, humoru i emocji, Osman potrafił przenosić klasyczne cozy crime we współczesne realia i zrobił to naprawdę ciekawie.

Informacje dodatkowe o Wyjaśniamy morderstwa:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-08-27
ISBN: 9788383820521
Tytuł oryginału: We Solve Murders
Dodał/a opinię: Diana Wiszniewska

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Wyjaśniamy morderstwa

Kup książkę Wyjaśniamy morderstwa

Człowiek, który umarł dwa razy
Richard Osman0
Okładka ksiązki - Człowiek, który umarł dwa razy

Czasem warto się zatrzymać i poplotkować z przyjaciółmi przy winie, nawet jeśli dookoła trup ściele się gęsto Elizabeth Best, emerytowana agentka...

Uśmiech fortuny
Richard Osman0
Okładka ksiązki - Uśmiech fortuny

Najbardziej (nie)zwyczajna czwórka przyjaciół na tropie zaginionego drużby, tajemniczego kodu i milionów Bitcoinów. Seria cosy crime, która stała się...