Okładka książki -  Wykształciuch w szparagach

Wykształciuch w szparagach

"Wykształciuch w szparagach" to komedia z życia wzięta, tak doskonale mi znana. Sam tytuł sugeruje o czym będzie książka i nie zawiodłam się, dokładnie ją przewidziałam. Myślę, że większość z nas zna lub ma w rodzinie kogoś, kto pojechał do pracy za granicę. Jeśli tak, to wiele słyszał, o różnych sytuacjach, jakie mają miejsce na takich wyjazdach. Najczęściej opowiadane są z przymrużeniem oka, aby to, co złe nie wyszło na jaw.

Akcja dzieje się w Niemczech i Niderlandii. Główny bohater to Romek, ma dobre magistra wykształcenie z zawodu jest inżynierem. Popada w kłopoty finansowe, a jego życie prywatne popada w ruinę. Z wielkim bólem serca zostawia dwoje dzieci. Ma zamiar pozbyć się długów i zakończyć nieszczęśliwy związek. Plan jest prosty, nie oczekuje zbyt wiele, choć życie za granicą stawia go na nogi już pierwszego dnia w pracy.

Romek zderza się z rzeczywistym życiem Polaków, którzy wyjeżdżają do pracy za granicą. Styka się z różnymi ludźmi. Spotyka tych uczciwych i krętaczy. Tych, co służą pomocą i tych, co tylko myślą, by wbić szpile swojemu rodakowi. Autor pokaże realizm życia, w jakich warunkach często ci ludzie mieszkają i pracują. Pokaże ludzkie słabości i różne osobowości. Raz jest śmiesznie, raz żałośnie. Młodzi ludzie, kiedy czują większy pieniądz, nie zawsze realizują plan oszczędzania. Kiedy dookoła jest tyle możliwości i wszelakich używek, typu alkohol czy narkotyki. Jak się popłynie... nie łatwo się z tego wyplątać i przerwać, czując się jak w transie. Już mi się wydawało, że opisany bohater sięgnie dna i wróci goły i wesoły, ale w jego życiu pojawia się płeć piękna, która stawia go na nogi. Razem zaczynają budować, to, co na wstępie zaplanowali, ale czy im się to uda? A może już jest na to za późno?

Na początku napisałam, że to komedia, ale z tego, co opisałam, brzmi raczej jak dramat... Bo tak naprawdę, to jest to komedio- dramat z dodatkiem obyczajówki z nutką romansu. Autor w świetny sposób połączył te gatunki. W perfekcyjny sposób opisał realizm ludzi wyjeżdżających za pracą. Tam są skupiska różnych ludzi, tam nie ma nudy i wytchnienia, tam zawsze coś się dzieje. Humoru w tej książce nie brakuje, bo ludzi, jakich spotkał Romek, trzeba poznać.

Na mnie ta książka zrobiła pozytywne wrażenie, bo mam wśród znajomych i rodziny osoby, które jak bohater z tej książki wyjechali za "Chlebem". Z ich opowieści, słyszałam różne podobne sytuacje i widzę, za autor opowiada sytuacje z życia wzięte. Z jednej strony bierze człowieka śmiech, ale z drugiej czasami żałość nad ich losem. Jest jedna scena, która wzruszyła mnie do łez. Książka napisana w bardzo ciekawym i przystępnym stylu, lekkiego pióra. Bohater bardzo ludzki, realny, dający się polubić. Przeżył wiele i ja razem z nim. Zakończenie lepsze, niż sama bym przypuszczała. Polecam.

Informacje dodatkowe o Wykształciuch w szparagach:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2024-05-07
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Zobacz opinie o książce Wykształciuch w szparagach

Kup książkę Wykształciuch w szparagach