Okładka książki - Wymarzona rodzina

Wymarzona rodzina

Marcel Moss po raz kolejny udowadnia, że potrafi z chirurgiczną precyzją analizować ludzkie słabości, samotność i ucieczkę od rzeczywistości. „Wymarzona rodzina” to opowieść niepokojąco aktualna, trzymająca w napięciu i zmuszająca do refleksji nad tym, dokąd może nas zaprowadzić technologia i własne niespełnione pragnienia.

Główna bohaterka, 38-letnia Clarice, z pozoru prowadzi idealne życie: kochający mąż, piękny dom, spełnienie zawodowe i macierzyństwo. Ale szybko okazuje się, że ta „idealność” istnieje jedynie w aplikacji MyDreamFamily – wirtualnym symulatorze wymarzonej rodziny. W rzeczywistości Clarice jest kobietą sfrustrowaną, zmęczoną i osamotnioną. Ucieka więc w świat, w którym może być kimś innym, żyć lepiej, czuć się kochaną.

Moss kreśli postać Clarice z dużą psychologiczną wnikliwością. Jej powolne uzależnienie się od aplikacji nie jest efektem szaleństwa, ale potrzeby miłości, zrozumienia i kontroli nad własnym życiem.

Najmocniejszym punktem książki jest atmosfera – duszna, klaustrofobiczna, przypominająca chwilami thrillery psychologiczne. Autor potrafi wzbudzić niepokój nie efektownymi zwrotami akcji, ale subtelnym napięciem i świadomością, że coś tu jest bardzo nie tak. Zmusza czytelnika do wejścia w głowę bohaterki i przeżywania jej emocji, lęków i złudzeń.

„Wymarzona rodzina” to mroczne, psychologiczne studium uzależnienia od perfekcji, które nie istnieje. Moss w inteligentny i przejmujący sposób pokazuje, jak łatwo uciec w świat iluzji i jak trudno potem wrócić.

Informacje dodatkowe o Wymarzona rodzina:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-05-21
Dodał/a opinię: monikaswiatek

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Wymarzona rodzina

Kup książkę Wymarzona rodzina

Nie wiesz dlaczego
Marcel Moss0
Okładka ksiązki - Nie wiesz dlaczego

Szokujący thriller psychologiczny autora bestsellerowej serii Liceum Freuda POTRZEBUJĘ ICH. TYLKO ONE POMAGAJĄ MI CHOĆ NA KRÓTKO ZAPOMNIEĆ O BEZNADZIEI...

Porwani
Marcel Moss0
Okładka ksiązki - Porwani

Łódź, rok 2017. 20-letnia Michalina Antkowiak wychodzi z domu na spotkanie z przyjaciółką. Nie dociera jednak na umówione miejsce i przestaje dawać znaki...