„Wyspa mgieł” to książka z gatunku, po który rzadko sięgam, ale opowiadanie Marii Zdybskiej „Drugi oddech Inanny” tak bardzo mi się spodobało, że postanowiłam przeczytać coś jeszcze tej autorki. Padło na jej debiut :)
Może nie powinnam w tej kolejności, ale na początku napiszę o wadach, a potem będzie już tylko pozytywnie (chyba). Główna bohaterka Lirr — ta dziewczyna działała mi na nerwy jak nikt do tej pory, pokuszę się o stwierdzenie, że jest po prostu głupia, a jej zachowanie bardzo zastanawiające. W każdej formie pomocy dopatruje się drugiego dna, a potem obraża jak dziecko. Jednak skoro przetrwałam jej fochy i coraz to dziwniejsze zagrania, to musi oznaczać, że było warto.
I było. Fantastyczny świat gdzie czarna magia splata się z białą, gdzie walczą przeciwko sobie, ale i ramię w ramię żywioły, pełen intrygujących istot — rusałek (Milda — szkoda, że główna bohaterka nie ma jej charakteru), duchów oraz magów, w tym Raidena, mrocznego, władczego i piekielnie niebezpiecznego. Cykl nie bez powodu nosi tytuł „Krucze serce”, ponieważ czarny kruk gra tu zdecydowanie pierwsze skrzypce. Jednak wyjaśnienia zagadki kim lub czym on jest, musicie poszukać w książce.
Powieść „Wyspa Mgieł” to książka, w której znajdziecie intrygi, zdradę, lojalność, przygodę i zagadkę, a to wszystko spowite gęstą, tworzącą specyficzny klimat mgłą.
Wydawnictwo: Genius Creations
Data wydania: 2017-05-15
Język oryginału: Polski
red_sonia
- Życie i śmierć to dwie strony jednej monety.- dodała, zamykając oczy w skupieniu.
Mury Irkalli upadły. Wraz z nimi zawalił się świat Kassiela. Inanna odeszła. W ruinach pogrążonej w ciemnościach rzeczywistości musi znaleźć sposób...
Owiana tajemnicą wyspa. Dziewczyna obdarzona mocą. Sekrety mogące zmienić wszystko… Na krańcach imperium larneńskiego leży Euryga, święta wyspa...
Lirr starała się udać smutną minę, ale utrudniał jej to niebiański smak rumowych rodzynków.- Też uważam, że jeleń zachował się doprawdy bezczelnie, uciekając. Łajdak!