Są książki, które się czyta. Są też takie, które czytają nas – rozbierają emocje na części pierwsze, dotykają najczulszych miejsc i zostają pod skórą na długo po odłożeniu ostatniej strony. Tak właśnie działa Wystarczysz? Jagody Urban – książka niezwykle intymna, szczera i potrzebna w świecie, który każdego dnia próbuje wmówić kobietom, że powinny być jeszcze lepsze, piękniejsze, silniejsze, spokojniejsze i bardziej „jakieś”.
To nie jest kolejny poradnik pełen pustych sloganów o samomiłości. To emocjonalna podróż kobiety, która miała odwagę spojrzeć sobie prosto w oczy i powiedzieć: „mam dość udowadniania swojej wartości”. Jagoda Urban pisze tak, jakby siedziała obok czytelniczki przy kuchennym stole – bez pozy, bez mentorskości, za to z ogromną czułością i prawdą. I właśnie ta prawda boli najbardziej… ale też najmocniej leczy.
Autorka odsłania przed nami własne doświadczenia – toksyczne relacje, lęki, poczucie niewystarczalności, trudne momenty terapii i wewnętrzne walki. Robi to jednak w sposób pozbawiony ekshibicjonizmu. Każda historia ma sens, każda emocja wybrzmiewa autentycznie. Czytając tę książkę, trudno nie odnaleźć w niej fragmentów siebie. Tych chwil, gdy milczymy, choć powinnyśmy mówić. Gdy wybieramy innych zamiast siebie. Gdy patrzymy w lustro i zamiast dostrzec piękno – widzimy wyłącznie własne braki.
Ogromną siłą Wystarczysz? jest jej delikatność. To książka, która niczego nie narzuca. Nie krzyczy: „musisz się zmienić”. Ona raczej bierze za rękę i szepcze: „może już teraz jesteś wystarczająca?”. W czasach agresywnego rozwoju osobistego, presji sukcesu i obsesji perfekcyjności taki głos jest czymś niezwykle cennym.
Pięknym zabiegiem są również wypowiedzi innych kobiet – między innymi Kasi Czyż czy Doroty Deląg. Dzięki nim książka nabiera wielowymiarowości i pokazuje, że poczucie niewystarczalności nie wybiera – dotyka kobiet niezależnie od wieku, doświadczeń czy życiowej drogi. Każda z tych historii wnosi coś innego: siłę, nadzieję, ukojenie albo odwagę do postawienia pierwszej granicy.
Najbardziej porusza jednak to, że Wystarczysz? nie obiecuje magicznej przemiany. Nie daje prostych recept. Zamiast tego przypomina o czymś bardzo prostym i jednocześnie trudnym: że wrażliwość nie jest słabością, że odpoczynek nie jest egoizmem, a miłość do siebie nie powinna być luksusem, lecz fundamentem.
To książka, którą wiele kobiet powinno przeczytać w odpowiednim momencie życia – wtedy, gdy są zmęczone byciem „dla wszystkich”, kiedy czują się za małe, zbyt ciche albo niewidzialne. Ale paradoksalnie to także książka dla tych, które na zewnątrz wydają się silne i poukładane. Bo często właśnie one najbardziej potrzebują usłyszeć, że nie muszą już niczego udowadniać.
Wystarczysz? zostawia po sobie coś więcej niż wzruszenie. Zostawia refleksję. Cichy bunt przeciwko życiu w ciągłym niedosycie siebie. I być może najważniejsze pytanie: kiedy ostatni raz spojrzałaś na siebie z czułością?
To jedna z tych książek, które nie zmieniają świata od razu. Ale mogą zmienić sposób, w jaki kobieta patrzy na samą siebie. A od tego zaczyna się wszystko.
Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2026-02-25
Kategoria: Poradniki
Małgosia Brzeska
Pół życia byłam dla innych. Dla samej siebie nigdy nie czułam się wystarczająco ważna. Bo przecież "urodziłam się po to, by dać komuś szczęście...".