Okładka książki - Z grzmotu i wojny

Z grzmotu i wojny

Kaszuby. W burzą noc rodzą się bliźnięta. Chłopiec i dziewczynka. Tak zaczyna się historia burzowych dzieci. W najnowszej książce Darii Kaszubowskiej śledzimy ich losy. Dzieciństwo, dorastanie, edukację, dorosłość, pierwsze sukcesy i porażki, pierwsze miłości i pocałunki. I relację między nimi, tak bliską, tak szczerą, opartą na zaufaniu i czymś więcej, co momentami robi się zakazane.

To co podobało mi się w tej powieści to styl autorki. Widać, że pisarka lubi swoich bohaterów, bo ich świat opisuje z dużą dozą sympatii, spokoju i tego czegoś co sprawia, że powieść czyta się przyjemnie i z zainteresowaniem.

Książki Darii Kaszubowskiej wyróżnia również sympatia do Kaszub. Tak jak w innych swoich powieściach, tak i w tej autorka akcję osadza na Kaszubach. Ukazuje mentalność tamtejszych ludzi, walkę o swoją odrębność, a niepowtarzalny klimat podkreśla kaszubską gwarą, wytrącaniem kaszubskich zdań i powiedzonek . Tłumaczenia w przypisach i dołu każdej strony sprawiają, że gwara nie przeszkadza w lekturze, a wręcz przeciwnie staje się ciekawą lekcją kaszubskiej mowy.

W powieści zostało też świetnie odmalowane tło historyczne. Między wersami dowiaduje się czytelnik o tym co w historii ojczyzny się działo i jak wpływało na losy głównych bohaterów.

Jest to bardzo udana powieść i ja zanurzyłam się w tej historii z przyjemnością. Nic dziwnego, bo autorka stworzyła piękną rodzinną historię, ukazała wartość rodziny i wsparcia najbliższych. Przez niełatwe losy rodzeństwa pokazała ich miłość i losy ludzi, którzy w ówczesnych czasach żyli.

To powieść, która niejednokrotnie zaskakuje. Pozycja obowiązkowa dla miłośników opowieści "z historią w tle". I jeszcze jedno Ci zdradzę. To powieść, którą chciałam czytać jak najdłużej, bo nie chciałam rozstawać się z jej bohaterami. Dobrze, że w przygotowaniu kolejny tom.

Informacje dodatkowe o Z grzmotu i wojny:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2026-06-17
Dodał/a opinię: Zaczytanyzakatek

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Z grzmotu i wojny

Kup książkę Z grzmotu i wojny

Saga kaszubska (#5). Ogień
Daria KASZUBOWSKA0
Okładka ksiązki - Saga kaszubska (#5). Ogień

Kończy się druga wojna światowa, ale dla rodziny Stoltmanów nie oznacza to wcale spokoju. Na Kaszuby wtargnęła Armia Czerwona, a żołnierze radzieccy, zionący...

Serce na Kaszubach
Daria Kaszubowska0
Okładka ksiązki - Serce na Kaszubach

Zmysłowa opowieść o sile miłości, która daje nowe życie. Ona - zadeklarowana agnostyczka i niezależna singielka z wielkiego miasta, nieświadoma swej historii...