Okładka książki - Z miłości

Z miłości

"Miłość to chemia. Impulsy przeskakują po neuronowych drogach, a substancje o trudnych do wymówienia nazwach buzują we krwi, zamieniając człowieka w idiotę."

Przyznam, że powyższe słowa całkowicie odzierają miłość z wszelkiego romantyzmu. Spłycają jej rolę, sprowadzając do fizycznych reakcji w życiu człowieka. Mimo to, podoba mi się ten cytat, zwłaszcza w zestawieniu z treścią powieści Marty Ryczko "Z miłości". Do tej pory nazwisko autorki było mi obce, jednak po poznaniu tej historii, z pewnością sięgnę po kolejne historie spod jej pióra. Przeczytałam tę książkę w mgnieniu oka, przekręcając kolejne kartki ze stale rosnącym zainteresowaniem. Choć początek wydaje się zupełnie niepozorny, dla mnie okazał się naprawdę interesujący.
Jeśli ktoś z Was też lubi małomiasteczkowy klimat i skrywane przez lata tajemnice, zdecydowanie powinien sięgnąć po ten tytuł.

Główną bohaterką powieści jest Anna Kaczmarek, dziewczyna prowadząca na Youtubie program true crime Interrogacja. Poznajemy ją w momencie, gdy finalizuje znaczący projekt, który miał się stać dla niej przepustką do sławy. Niestety, jedyne co udało się jej uzyskać, to złamaną rękę po niefortunnym spotkaniu z zdesperowanym mężczyzną. Dobrze, że skończyło się tylko na tym. Tak naprawdę, finał mógł mieć znacznie poważniejsze skutki.
Wydarzenia, które stały się udziałem bohaterki, pozbawiły ją naturalnej pewności siebie. Kobieta zaczęła wykonywać bardziej rozważne kroki, a przynajmniej, tak jej się wydawało.

Chcąc na chwilę oderwać się od wielkomiejskiego zgiełku, decyduje się na wyjazd poza Warszawę, do miejscowości, w której w latach 90-tych doszło do trzech, niewyjaśnionych po dziś dzień morderstw. Przyznam, że dla mnie to naprawdę interesujący motyw. Mała miejscowość, w której mieszkańcy mają do powiedzenia znacznie więcej, niż na pierwszy rzut oka się wydaje. Youtuberka, niczym po nitce do kłębka, odkrywa powiązania pomiędzy zbrodniami oraz poznaje potencjalnych morderców. Początkowe postanowienie, by się nie wychylać, nagle bierze w łeb.
Jaki będzie finał tej historii?

Przyznam, że z ogromnym zainteresowaniem śledziłam rozwój akcji. Autorka stopniowo wprowadzała kolejne elementy śledztwa, dzięki czemu trudno było odłożyć książkę. Czułam nieodpartą pokusę, by czytać dalej i dalej. Momentami już mi się wydawało, że udało mi się wytypować sprawcę, jednak ostatecznie okazywało się, że nic z tego. Personalia mordercy poznałam dopiero na samym końcu. Co więcej, wisienką na torcie okazała się niespodzianka od autorki już w końcowych partiach tekstu. Przyznam, że diametralnie zmieniła ona wydźwięk finału. Sprawiła, że stał się bardziej mroczny.

"Z miłości" to powieść, w której nie znajdziecie wartkiej akcji. To raczej mozolne dążenie do wykrycia sprawcy, przepytywanie mieszkańców miasteczka, celem znalezienia znaczących wskazówek. Ja uwielbiam takie klimaty.
A Wy?

Moja ocena 8/10.

Informacje dodatkowe o Z miłości:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2025-04-23
Tytuł oryginału: Z MIŁOŚCI
Dodał/a opinię: Katarzyna Jabłońska

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Klasyka kryminału

Zobacz opinie o książce Z miłości

Kup książkę Z miłości

Szantażystka
Marta Ryczko0
Okładka ksiązki - Szantażystka

Znam twój sekret Ania pracuje w Warszawie w internetowym serwisie plotkarskim. Dawniej marzyła o pracy dziennikarki śledczej, ale zrezygnowała, gdy jej...