Okładka książki - Z tamtej strony czasu

Z tamtej strony czasu

Dzień dobry. Dziś przychodzę do Was z opinią o poruszającym tomiku poezji. Jeśli lubicie wiersze, to myślę, że przypadnie Wam do gustu. Zapraszam Was do zapoznania się z moją opinią.

Pozycja ta zawiera 110 wierszy. Ich myślą przewodnią jest ogromna tęsknota za czasem, który Autorka spędzała wspólnie ze swoją siostrą. Niemal w każdym wierszu możemy wyczytać, jak wiele łączyło obie siostry. Teraz zostały już tylko wspomnienia i pamięć o tym, co już bezpowrotnie minęło. Dzięki tej publikacji, możemy nieco bliżej poznać zarówno poetkę jak i jej siostrę. Dowiadujemy się, za czym tęskni i jak ważną rolę przez całe życie odgrywała i wciąż odgrywa najbliższa osoba. I choć siostra jest cały czas obecna w życiu Autorki, to jednak już w nie taki sposób, jak dawniej. Poetka między innymi dlatego postanowiła przelać ich wspólne wspomnienia na papier, aby pamięć o nich, nie została bezpowrotnie utracona. Pragnieniem jej jest, aby zostały po niej chociaż słowa. Ale nie są to tylko puste wyrazy. Przeciwnie. Są to wersy pełne ogromnej miłości, żalu, wspomnień i tęsknoty. Są to słowa, które poruszają i zostają z nami na długo po przeczytaniu. Skłaniają nas one do refleksji i do zastanowienia się nad własnym postępowaniem. Bo musimy pamiętać o tym, że czas pędzi nieubłaganie. Nikt z nas nie wie, ile tak naprawdę nam go zostalo. Dlatego, powinniśmy ze wspólnych chwil czerpać garściami i cieszyć się z każdego, nawet najmniejszego momentu. Powinniśmy pielęgnować wspomnienia i pamieć. By później, móc je przywołać w każdym momencie i choć na chwilę poczuć się tak jak dawniej.

Teraz opowiem Wam nieco o samej książce. Publikacja oprócz wierszy, zawiera również przepiękne obrazy autorstwa Izabelli Kowalskiej. Do tego jest pięknie wydana, ma twardą okładkę i przyjemną dla oka czcionkę. Dzięki temu, czytanie jest wręcz rytuałem i chwilą na kontemplację.

Każda pozycja ma swój czas. Do mnie, te wiersze trafiły właśnie w takim momencie. Zbliża się czas Świąt Bożego Narodzenia. To moje ulubione święta, bo rodzina spotyka się razem przy wspólnym stole i celebruje ten czas. Ale Boże Narodzenie, to również czas wspomnień i pamięci o tych, którzy z różnych względów nie mogą zasiąść z nami przy wspólnym stole. A to dodatkowe nakrycie podczas kolacji wigilijnej uświadamia nam, że pomimo tego, że nie ma ukochanych osób z nami przy stole, są one obecne w naszej pamięci, wspomnieniach i przede wszystkim w sercu.

Podsumowując. Ten tomik jest głęboki, pełen tęsknoty, nostalgii i wspomnień. Porusza, skłania do refleksji i pozostawia trwały ślad po przeczytaniu. Nie da się o nim zapomnieć. Wywołuje wiele emocji. Bardzo się cieszę, że mogłam patronować tej lekturze. Bardzo dziękuję Autorce za zaufanie, za możliwość wejścia w jej prywatny świat i za to, że mogłam poznać te historie. Polecam i przyznaję 10 ?/10 ?.

Informacje dodatkowe o Z tamtej strony czasu:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Tercja
Data wydania: 2025-11-03
Kategoria: Poezja
Dodał/a opinię: Natalia Strągowska

Zobacz opinie o książce Z tamtej strony czasu

Kup książkę Z tamtej strony czasu

Domek pod lasem
Małgorzata Mirosławska0
Okładka ksiązki - Domek pod lasem

Małgorzata Mirosławska - nauczycielka z ponad 38-letnim doświadczeniem, bibliotekarka, która z pasją dzieli się swoją miłością do literatury. Uwielbia...

To tylko ja
Małgorzata Mirosławska0
Okładka ksiązki - To tylko ja

Nauczycielka, bibliotekarka, poetka, mama dwójki dzieci i troskliwa babcia. Miłośniczka górskich wędrówek oraz długich spacerów brzegiem morza. W podróży...