Artur Górski jest dziennikarzem śledczym, autorem głośnej serii "Masa o polskiej mafii" oraz wielu innych reportaży dotyczących więziennictwa. Choć bardzo lubię sięgać po reportaże, jak dotąd nie miałam okazji poznać twórczości Autora. Tematyka więziennictwa jest niezwykle fascynująca, wielu z nas na pewno zastanawia się, jak wygląda "życie" za kratami, choć nigdy nie chcielibyśmy tam trafić.
"Nie chciałbyś tam trafić- nawet z krótkim wyrokiem... Tam rządzą zupełnie inne reguły gry niż na wolności, to, co wydaje Ci się błahe i bezwartościowe, tam jest obiektem pożądania".
W swoim najnowszym reportażu "Za kratami" autor odkrywa przed nami kulisy życia w więzieniu przedstawiając je z perspektywy więźniów, jak i wychowawców, czy bliskich osób osadzonych.
Reportaż Artura Górskiego zrobił na mnie ogromne wrażenie. Choć otrzymałam egzemplarz od Wydawnictwa, to zdecydowałam się odsłuchać książkę w formie audiobooka, i powiem Wam, że to było dobre posunięcie. Książka czytana jest przez kilku lektorów, dzięki temu odnosimy wrażenie, jakbyśmy słuchali prawdziwego wywiadu.
"Za kratami" to książka poruszająca trudny temat, brutalna i bardzo bolesna, ukazująca nam jak naprawdę wygląda życie za kratami więzienia, ale zdecydowanie warta jest uwagi.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2022-09-27
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Ilona Wolińska
Szokująca prawda, która miała pozostać za bramą kobiecych więzień. Samobójstwa, samookaleczenia, kobiecy seks i piekło, które kobietom...
Człowiek rosyjskiej mafii w Polsce lat 90. przerywa milczenie. Mówi się o niej największa mafia świata. Przy gangsterach zza Buga bledną mafiosi...