Wysokie stanowisko, świetne zarobki i wygodne życie w wielkim mieście czy cicha prowincja, błogi spokój i wszechogarniające piękno natury?
Tę jedną, choć najtrudniejszą decyzję, która zaważy na dalszych losach, przyjdzie niebawem podjąć głównej bohaterce powieści Kamili Majewskiej.
Wydawać by się mogło, że dla Anny - niezwykle ambitnej i zupełnie pochłoniętej pracą szefowej działu reklamy - wybór między życiem w ciągłym biegu, oferującym kolejne możliwości rozwoju kariery zawodowej, w którym doskonale się odnajduje a tym z dala od betonowej dżungli i w bezpośrednim kontakcie z naturą, będzie oczywisty.
Czy aby na pewno?
A może to, co znajduje się „Za zielonymi drzwiami” zawładnie sercem głównej bohaterki na tyle, aby porzucić strefę komfortu?
Jedno jest pewne, każda opcja wyklucza możliwość realizacji drugiej i po dokonaniu wyboru nie będzie już powrotu.
Lekki styl, nienaganny język, malownicze opisy i dobrze wykreowani bohaterowie, sprawiają, że fabuła jest bardzo płynna, co pozwala czytelnikowi zatracić się w historii, wręcz stać się jej bezpośrednim uczestnikiem. To jedna z tych książek, które bezsprzecznie można nazwać komfortową i od lektury, której, po prostu nie można się oderwać.
Ta powieść niesie za sobą zdecydowanie coś więcej, niż jedynie piękne epitety podkreślające walory krajobrazu i emocje towarzyszące rodzącemu się uczuciu.
Bowiem, Kamila Majewska porusza bardzo aktualny i ważny temat: ślepej pogoni za dobrami materialnymi, pozbawionego chwil na refleksję życia w ciągłym biegu, nieustępliwości w dążeniu do realizacji celów, wyścigu szczurów, ciągłej presji i potrzeby udowadniania komuś tego, czego wymaga aktualna sytuacja.
W opozycji, autorka roztacza wizje sielskiego, szczęśliwego życia w harmonii z naturą, dając czytelnikowi chwilę odprężenia i zapomnienia.
Pokazuje, co tak naprawdę jest ważne i udowadnia, że nigdy nie jest za późno na zmiany.
Choć fabuła nie była dla mnie zaskoczeniem, ponieważ dość szybko domyśliłam się najważniejszego zwrotu akcji, zupełnie nie odebrało mi to przyjemności z czytania.
Naprawdę udany debiut 💚
Wydawnictwo: Szelest
Data wydania: 2022-01-27
mspodgorska
- Całe nasze życie składa się z wyborów, tych trudniejszych i tych łatwiejszych. Nikt nie mówił, że to będzie proste czy przyjemne. Nieraz nasze wybory okazują się błędne, ale nie myli się tylko ten, kto nic nie robi. Najważniejsze to nie bać się ryzyka, aby nie zawisnąć gdzieś pomiędzy. Takie rzeczy kształtują charakter, pozwalają odkrywać siebie.
Ile jesteś w stanie zrobić, aby chronić miejsce, dla którego poświęciłaś karierę? Mija niespełna rok, od kiedy Ania, u boku Piotrka, postanowiła odmienić...
Zuza zawsze mogła liczyć na Ankę - do czasu, gdy jedna kłótnia doprowadza do wypadku. Zuza zmaga się z poczuciem winy i strachem o ich dalszą relację....
- W takim razie chociaż tutaj przestań myśleć, a zacznij czuć - powiedział z miną filozofa. - Nie zaprzątaj sobie głowy tym, co może się wydarzyć, nie analizuj i nie próbuj planować. Przecież nie da się wszystkiego przewidzieć. Życie jest pełne niespodzianek!