Okładka książki - Zabawka

Zabawka

"Zabawka" Roberta Ziębińskiego miała swoją premierę 24.03. Książka inspirowana jest prawdziwymi zdarzeniami.

W lesie zostają znalezione zwłoki bezdomnej kobiety. Okazuje się, że to była żona znanego biznesmena. Jego córka, która nic nie wiedziała o przeszłości ojca, postanawia dowiedzieć się kim była jego dawna miłość i dlaczego wylądowała na ulicy.

Kaja jest policjantką. Jest jedną z osób prowadzących śledztwo w sprawie śmierci bezdomnej kobiety. W pewnym momencie drogi obu kobiet się krzyżują. Wspólnie zaczynają grzebać w przeszłości.
Jaką makabryczną prawdę odkryją? I co z tym wspólnego mają wpisy z pamiętnika Kasi?

Książka podzielona jest na części, z której każda ma swój bardzo przemyślany tytuł. Historię poznajemy z perspektywy dwóch młodych kobiet, Ani i Kai. Ich opowieść przeplatają wpisy z pamiętnika Kasi, młodej dziewczyny, która po stracie ojca zostaje wykorzystywana przez przyjaciela rodziny.

Czytając nie miałam pomysłu jak te dwie historię się łącza. Przez większą część książki, wydawało mi się, że to dwie różne historie. Jednak autor sprawnie doprowadził do punktu, w którym te opowieści się spotykają.

"Zabawka" jest wciągająca i poruszająca. Porusza wiele trudnych tematów. Wykorzystywanie dzieci i robienie z nim seks zabawek. Bezdomność. Strata. Trauma. Poszukiwanie własnej tożsamości.

Polubiłam obie główne bohaterki. Spodobało mi się jak autor poprowadził wątek ich znajomości.

Autor przy pisaniu książki inspirował się prawdziwymi wydarzeniami, co powoduje tym większe emocje. Wcześniej nie znałam historii Kasi ani zdrodni na bezdomnych kobietach.
Jest to jedna z tych książk, która na dłużej pozostanie w pamięci.

Informacje dodatkowe o Zabawka:

Kup książkę Zabawka

Metro
Robert Ziębiński0
Okładka ksiązki - Metro

Nowy thriller autora ,,Zabawki" i ,,Lockdownu". Korupcja polityczna ze skutkiem śmiertelnym. Podczas budowy trzeciej linii warszawskiego metra dochodzi...

13 po 13. Subiektywny remanent kina
Robert Ziębiński0
Okładka ksiązki - 13 po 13. Subiektywny remanent kina

Autorski leksykon filmowy Lecha Kurpiewskiego i Roberta Ziębińskiego. 13 kategorii filmowych, w każdej 13 dyskusji na temat 13 najważniejszych, najlepszych...