Okładka książki - Zachowaj spokój. Stoicyzm w praktyce na dzisiejsze czasy

Zachowaj spokój. Stoicyzm w praktyce na dzisiejsze czasy

"Zachowaj spokój - stoicyzm w praktyce na dzisiejsze czasy" Brigid Delaney.

Jedno zdanie z tyłu okładki sprawiło, że koniecznie musiałam zapoznać się z tą książką: "(...) w codziennym życiu możemy w pełni kontrolować tylko trzy rzeczy: swój charakter, swoje reakcje oraz, to jak traktujemy innych."

Myślałam, że daleko mi do filozofii i postawy stoików, jednak po lekturze książki nie do końca tak jest.

Brigid Delaney w swojej książce proponuje współczesną interpretację starożytnej filozofii stoicyzmu, opierając się na dziełach i poglądach Epikteta, Seneki i Marka Aureliusza.

W przystępny sposób wskazuje jak istotne i ponadczasowe są nauki stoików, i jak stoickie podejście może pomóc w rozwiązywaniu uniwersalnych problemów i współczesnych dramatów.

Kluczowym elementem filozofii stoicyzmu, jest uświadomienie sobie, że rodzimy się, by umrzeć.

Brzmi to przygnębiająco i daleko temu truizmowi do radosnego "ciesz się chwilą", "chwytaj dzień".

Przyznam, że "negatywna wizualizacja", czyli "wyobraź sobie najgorsze, co może się wydarzyć, abyś był psychicznie przygotowany, kiedy to nastąpi" z początku mnie przeraziła, ale potem uświadomiłam sobie, że ja czasem tak robię. Takie myśli przerażają, ale stoicy twierdzili, że ma to przygotować nas na nieuniknione zdarzenia, uświadomić własną śmiertelność i to, że nic nie jest nam dane na zawsze.

"Każdego dnia żyj tak, jakby miał być tym ostatnim."

Prowadzi to do drugiej istotnej kwestii w filozofii stoicyzmu. Trzeba zdawać sobie sprawę z rzeczy, na które nie mamy wpływu i starać się nimi nie zamartwiać.

Jedyne, co możesz kontrolować, to swój charakter, swoje działania i reakcje oraz sposób, w jaki traktujesz innych.

Zdrowie, dobrobyt lub jego brak, twoja reputacja, czy to w jaki sposób traktują cię inni możesz kontrolować częściowo lub są całkowicie poza twoją kontrolą.

"Masz pod kontrolą znacznie mniej, niż myślisz"

Szukanie wewnętrznego spokoju, równowaga emocji i rozumu, umiar i umiejętność z cieszenia się z tego, co mamy to kolejne zagadnienia, które porusza autorka w trudnej drodze do osiągnięcia stoickiej postawy.

Brigid Delaney wplata własne doświadczenia i wyprowadza czytelnika z błędu pojmowania współczesnego stoicyzmu, czyli postawy tłumiącej wszelkie emocje.

Stoicyzm nie ma nas pozbawiać emocji, ale pomagać w pozbyciu się lęku i niepokoju, by stać się silniejszym człowiekiem.

Dla mnie jedno jest pewne, uprawianie współczesnego stoicyzmu jest cholernie trudne, niełatwe to wyzwanie.

Informacje dodatkowe o Zachowaj spokój. Stoicyzm w praktyce na dzisiejsze czasy:

Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2023-08-23
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: REASONS NOT TO WORRY
Dodał/a opinię: Katarzyna Nowicka

Tagi: Poradniki praktyczne

Zobacz opinie o książce Zachowaj spokój. Stoicyzm w praktyce na dzisiejsze czasy

Kup książkę Zachowaj spokój. Stoicyzm w praktyce na dzisiejsze czasy

Wellmania. W niezdrowej pogoni za dobrostanem
Brigid Delaney0
Okładka ksiązki - Wellmania. W niezdrowej pogoni za dobrostanem

Gdybym odhaczyła te punkty: stała się czysta, szczupła i spokojna, wiodłabym najlepsze możliwe życie. Prawda?   Znana australijska dziennikarka Brigid...