Okładka książki -  Zacząć od nowa na Camden Roe 13

Zacząć od nowa na Camden Roe 13

„Zacząć od nowa na Camden Roe 13” to debiutancka książka Agnieszki Martyki, a ponieważ ja po debiuty uwielbiam sięgać, to z wielką przyjemnością skusiłam się na sięgnięcie po ten tytuł. To właśnie dzięki debiutom można odkryć naprawdę wspaniałych autorów, którzy potem zostają z nami na lata!
Anka to kobieta, która przeżywa aktualnie trudny okres w swoim życiu. Właśnie rozstała się ze swoim partnerem, a na domiar złego jej matka chciałaby sprawować kontrolę nad jej życiem, cały czas mówiąc jej, co ma robić. Dziewczyna ma już dość takiego traktowania, jak również życia, którego w ogóle nie może przeżywać po swojemu. Dlatego decyduje się na wyjazd do Irlandii do Camden, gdzie na stałe osiedliła się jej przyjaciółka Dagmara wraz z mężem Maćkiem. Stopniowo Anka zaczyna układać sobie życie, znajduje pracę i poznaje mieszkającego naprzeciwko autora imieniem Camden, którego życie również właśnie się posypało. Ta dwójka znajduje wspólny język, zaczyna spędzać ze sobą więcej czasu i świetnie czuje się w swoim towarzystwie. Poprzez zaangażowanie w rozwój własnego życia Anna nie dostrzega wszystkiego, co dzieje się tuż obok niej, nie zauważa potrzeby pomocy w domu, którym żyje. Nie chcę zbyt wiele zdradzić, aby nie zepsuć przyjemności z czytania osobom, które mają w planie ten tytuł.
Książka napisana jest bardzo lekkim językiem, zrozumiałym i przystępnym dla każdego czytelnika. Debiutancka książka Agnieszki Martyki to udany debiut, choć może styl pisarski nieco do oszlifowania. Niemniej jednak mi historia w książce zawarta bardzo przypadła do gustu. I co niezwykle istotne poruszyła wiele trudnych tematów, jak chociażby alkoholizm, uzależnienie od drugiej osoby, czy relacje matki i córki, które nie zawsze zmierzają w dobrym kierunku. Trudne tematy poruszane w tak lekkiej książce bardzo często mogą lepiej dotrzeć do czytelnika, dlatego ja jestem zwolennikiem takich historii.
Książka nie jest długa i idealnie nada się na spędzenie przyjemnego wieczoru z książką, a do gustu myślę, że przypadnie miłośnikom powieści obyczajowych i wszelkich romansów. Ja bardzo serdecznie polecam.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu .

Informacje dodatkowe o Zacząć od nowa na Camden Roe 13 :

Wydawnictwo: Novae Res