Okładka książki - Zakazane życzenie

Zakazane życzenie

„Zakazane życzenie” Jessici Khoury to piękna i magiczna historia – baśń opowiedziana na nowo. Do tej pory historię Aladyna znałam jedynie z filmów animowanych więc bardzo ciekawym doświadczeniem było dla mnie przeczytanie zmodyfikowanej wersji historii złodziejaszka i dżinna.

Zahra to potężny dżinn uwięziony od 500 lat w lampie w ruinach pałacu w mieście Neruba. To ona jest dżinnem, z którym zbratała się królowa tego miasta, Roszana, za co obie zostały surowo ukarane. Miasto stało się ruiną, a królowa i jej poddani polegli. Zahra pokochała człowieka, za co Nardukha, król dżinnów, zamknął ją w lampie i skazał na samotność i zapomnienie. Jednak nikt o niej nie zapomniał, a pewnego dnia za pomocą magicznego pierścienia odnalazł ją Aladyn. Od tej pory Zahra ma spełnić jego trzy życzenia, ale ich relacja się pogłębia i Zahra znowu stoi przed problemem rodzącego się do człowieka uczucia. Za wszelką cenę stara się powstrzymać swoje emocje, ale w końcu postanawia sama spełnić swoje życzenia.  Jakie będą tego konsekwencje?

Książka porusza wiele ważnych tematów, jak chęć zemsty, ograniczenie wolności, poczucie winy, siła miłości, co sprawia, że możemy wyciągnąć z niej pewne wnioski. Książkę czytało mi się bardzo szybko i przyjemnie, a przygody bohaterów są wciągające i przyprawiają o szybsze bicie serca. Nie można zapomnieć o pięknej i magicznej szacie graficznej, która umila czytanie.

Zdecydowanie każdemu polecam przeczytanie tej książki, ponieważ jest zdecydowanym umilaczem czasu, który oderwie nas od rzeczywistości i zaprosi do świata magii pełnego barw, bogactwa i słońca. Opowiedziana na nowo baśń tysiąca i jednej nocy będzie miłym przypomnieniem czasów dzieciństwa dla tych, którzy Aladyna kojarzyli tylko z bajek, a inne spojrzenie na tę historię może Was zaciekawić. Polecam!

Informacje dodatkowe o Zakazane życzenie:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2017-03-01
ISBN: 978-83-7924-772-1
Tytuł oryginału: The Forbidden Wish
Język oryginału: Polski
Tłumaczenie: Maciej Pawlak

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Zakazane życzenie

Kup książkę Zakazane życzenie

Geneza
Jessica Khoury0
Okładka ksiązki - Geneza

W tajnym laboratorium, ukrytym w amazońskiej dżunglii, naukowcy stworzyli nieśmiertelnego człowieka. Pia jest pierwszą istotą doskonałą, która ma dać początek...