"Zalewski" to książka niebanalna, taka, która pozostawia czytelnika w niedowierzaniu, szoku i chęci przetrawienia historii głównego bohatera od początku. Jeszcze raz. Krok po kroku. Jestem pod wrażeniem utkania intrygi przez Pawła Leśniaka, ponieważ w "Zalewskim" wyjaśnia się sytuacja Roberta.
Emocje, które odczuwa czytelnik są na równi z przeżyciami Roberta Zalewskiego. Już od początku kłóci się sytuacja, w której się znalazł z tym, jakim jest człowiekiem. Dobrym gliną. Stoi na straży prawa, wykonuje kawał świetnej roboty, a "plecy" w pracy ma wielkości muru chińskiego. Pytanie brzmi - co poszło nie tak?
Sprawa z podkomisarz Ireną Adamczuk doprowadziła bohatera na skraj człowieczeństwa, a obserwatorzy jego poczynań przecierają oczy ze zdumienia. Myślałam, że samej Ireny w tej historii będzie więcej, ale się myliłam. Autor skierował całą uwagę na Zalewskiego i wyciągnął niezłego asa z rękawa.
To nie jest książka, w której ma się ulubionego bohatera. W zasadzie nie da się ich polubić, ponieważ każdy ma coś za uszami. Nie poczuje się pozytywnych emocji, ponieważ historia ta mówi o człowieku, który jest nieszczęśliwy, rozpada się na drobne kawałeczki, a przeszłość ciągnie się za nim niczym mroczna mara, która nie chce odpuścić i doprowadzić go do autodestrukcji.
Paweł Leśniak napisał powieść, która otula czytelnika mrokiem, a emocje wylewające się z kart książki odczuwa się na własnej skórze. Skłania do refleksji na temat niezagojonych ran, przeszłości, która odgrywa istotną rolę w życiu "tu i teraz". Czytelnik zastanawia się, co by zrobił na miejscu komisarza bądź innych bohaterów. Kiedy przekracza się granicę i czy można się wycofać? Na te i wiele innych pytań, które nasuwa przeczytanie "Zalewskiego", musicie odpowiedzieć sobie sami. Jestem pod wrażeniem talentu autora i ze spokojem będę sięgała po kolejne jego książki. Bardzo polecam!
Wydawnictwo: Wydawnictwo Nocą
Data wydania: 2025-05-14
ISBN: b.d
gdziejatamksiazk
Umbra - świat, do którego trafiają zbłąkane dusze - nie jest Maxowi obca. Motywowany desperacką potrzebą pomocy starszemu bratu, Max zgłębia najmroczniejsze...
Świat umarłych stoi przed tobą otworem… Max dochodzi do siebie po tragicznych wydarzeniach w szpitalu, w których stracił matkę i brata. Mieszka...