"Zalewski" Pawła Leśniaka to powieść, która dosłownie wbija w fotel. Fabuła może nie jest rozbudowana, ale przedstawiona historia ma niesamowity gęsty, ciężki, mroczny klimat. Stajemy się świadkami ludzkiego upadku, powolnego, doprowadzającego do szaleństwa.
Podinspektor Robert Zalewski ma za sobą trudną przeszłość, ale udało mu się ułożyć swoje życie na nowo. Jednak jego wewnętrzne demony nie pozwalają o sobie zapomnieć. Uśpione w nim zło budzi się na nowo, gdy zostaje wciągnięty w sprawę związaną z zaginięciem jego dawnej współpracownicy – Ireny Adamczuk.
Paweł Leśniak z wyczuciem buduje napięcie, umiejętnie dawkuje informacje i prowadzi czytelnika przez mroczny świat ludzkiej psychiki, przemilczanych tajemnic i moralnych rozterek. „Zalewski” to kryminał, który wyróżnia się nie tylko intrygą, ale i psychologiczną głębią. Postać głównego bohatera jest złożona i autentyczna, zagubiona w sobie. Te emocje udzielają się też czytelnikowi. Po zakończeniu lektury w głowie pozostaje chaos i naprawdę potrzeba chwili, by się otrząsnąć. Ta książka jest po prostu świetna - wciąga już niemal od pierwszych stron.
Styl autora jest surowy, konkretny i bardzo obrazowy. Narracja pierwszoosobowa z perspektywy bohatera świetnie buduje atmosferę. Leśniak unika sztampy, a zamiast klasycznego śledztwa proponuje historię o wewnętrznym śledztwie bohatera, równie ważnym, co to prowadzone na zewnątrz.
„Zalewski” to dobry, mroczny kryminał, który spodoba się fanom psychologicznej głębi, niejednoznacznych bohatera i dusznej atmosfery. To książka nie tylko o zbrodni, ale przede wszystkim o tym, co człowiek może skrywać przed samym sobą.
To był mój pierwszy kontakt z twórczością autora, ale już wiem, że nie ostatni.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Nocą
Data wydania: 2025-05-14
ISBN: b.d
annakniga
Bezlitosna siła rozrywa Egipt, który walczy o przetrwanie... Teje, młoda następczyni złotego tronu, odnalazła swoją zaginioną matkę – faraon...
Jeszcze niedawno Desmond Pearce był zwykłym chłopakiem z głową pełną planów na przyszłość. Jednak sieć spisków, w którą został wplątany, doprowadziła...