Główną bohaterką powieści jest Joanna, której los nie potrafił oszczędzić. Jej życie to kalejdoskop. Żyła u boku męża alkoholika, w dodatku był kobieciarzem, który dopuścił się zdrady. A ona tęskni za niespełnioną miłością. Dawno temu na swojej drodze poznała mężczyznę, przy boku którego czuła się spełniona, a chwile które z nim spędziła były najszczęśliwsze w jej życiu. Ale był… żonaty. I wolał wrócić do żony, aniżeli zacząć nowy rozdział obok Joanny.
Podejmuje decyzję o odejściu od męża. Chce zawalczyć o siebie, o swój spokój ducha. Wyjeżdża nie mówiąc nic nikomu dokąd zmierza, nawet siostrze. Czy nowy rozdział, który chce dla siebie napisać okaże się wybawieniem dla jej duszy? Niespodziewanie los na jej drodze postawi mężczyznę, czy będzie miała siłę aby mu zaufać i poddać się uczuciom, które wybrzmią w jej sercu?
Codzienna proza życia, która zaskakuje nas w najmniej oczekiwanym momencie. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć, co się wydarzy bądź czym zaskoczy nas dzień jutrzejszy. Z kalejdoskopem jest jak z ruletką. Bardzo cenię to, że autorka życie bohaterów przedstawiła w zwykłej prozie życia. Każdy może popełniać błędy, życie uczy nas jak mamy sobie radzić z przeciwnościami losu. Nikt z nas nie jest idealny, a każdy ma w sobie jakieś wady, z którymi warto walczyć.
Joanna sama sobie daje kolejną szansę. Rzuca wszystko i stara się odzyskać radość życia i nie zniechęca się mimo, że nie od razu wszystko idzie po jej myśli. Całość jej historii zmusza do refleksji i wspomnień.
Uważam, że całość jest dopracowana bardzo dobrze. Styl autorki powoduje taką „lekkość” w czytaniu. Powieść jest bardzo emocjonującą i warto się zatrzymać i przemyśleć swoje postanowienia. Nasze życie jest kalejdoskopem, różnorodne, pełne emocji i zwrotów akcji. Zachęcam do zapoznania się z utworem.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2023-01-11
Sylwia Kuczerka
Niezwykła przyjaźń dwóch aktorek. Dojrzałych, mądrych, wrażliwych. W tle ich rodziny i osoby drugiego planu zmagające się nie tylko z codziennością, lecz...
Kiedy w życiu wszystko wywraca się do góry nogami, później może być już tylko... lepiej. Danuta, zdradzana przez męża, wybiera życie w pojedynkę. Ale...