Okładka książki - Zanim powiesz żegnaj

Zanim powiesz żegnaj

Ciekawi jesteście jak wypadł duet pisarski Coben & Witherspoon?

Meggie to ceniona lekarka wojskowa, która wiele razy ryzykowała swoje życie aby ratować innych. W wyniku jednego błędu traci uprawienia do wykonywania zawodu. Powoli popada w uzależnienie oraz w długi. Kolega po fachu proponuje jej wykonanie bardzo dobrze płatnej operacji plastycznej bogatego oligarchy. Lekarka wsiada na pokład samolotu, który ląduje w odległej Rosji. Tuż po operacji pacjent znika, a Meggie musi uciekać aby przeżyć.

Ta powieść przypomina pokój pełen luster. Zwierciadła zniekształcają obraz, manią, oszukują. Nic nie jest tutaj oczywiste a prawda ma wiele twarzy. Wyciągnięte wnioski często okazują się zwodnicze.

Akcja meandruje, zmienia tempo, przeskakuje pomiędzy kolejnymi kontynentami i krajami. Momentami pędzi niczym kula śnieżna aby po chwili rozproszyć się na drobiazgowych opisach.

Wkraczając w świat tej powieści zderzamy się z najnowszymi zdobyczami medycyny oraz informatyki. Świat pełen przepychu, bogactwa, ale też okrucieństwa otacza nas ze wszystkich stron. Przerażenie i niedowierzanie przybierają coraz większe rozmiary.

Z każdą strona intryga zapętla się mocniej. Napięcie zaczyna nas dusić i pojawia się pytanie: „co tutaj się  wyprawia?”.

Głównymi bohaterami tej powieści jest Meggie i Sznycel. O ile ten drugi mnie mocno zaskoczył o tyle Meggie mnie nie przekonała. Trochę zabrakło mi pogłębienia osobowości tych postaci.

„Zanim powiesz żegnaj” to kawał dobrej powieści sensacyjnej z licznymi wątkami medycznymi. Bawiłam się dobrze czytając ją, ale liczyłam na jeszcze szybsze tempo. Finał całkowicie mnie rozjechał, przeszył lodowatym dreszczem przerażenia moje serce.

Informacje dodatkowe o Zanim powiesz żegnaj:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2025-10-29
Tytuł oryginału: Gone Before Goodbye
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Janusz Ochab
Dodał/a opinię: zaczytanaiska

Tagi: Albatros

Zobacz opinie o książce Zanim powiesz żegnaj

Kup książkę Zanim powiesz żegnaj

Sześć lat później
Harlan Coben0
Okładka ksiązki - Sześć lat później

Minęło sześć lat od kiedy Jake Fisher stał w białym wiejskim kościółku i patrzył jak Natalie, miłość jego życia, wychodzi za innego mężczyznę. Przez...

Mistyfikacja
Harlan Coben0
Okładka ksiązki - Mistyfikacja

Laura Ayars i David Baskin wydają się być stworzeni dla siebie. Była modelka, obecnie właścicielka domu mody Svengali, i gracz Boston Celtics, gwiazda...