Okładka książki - Zanim zostaliśmy potworami

Zanim zostaliśmy potworami

Lubicie czytać azjatycką literaturę?

U mnie z tym jest tak, że gdy coś mnie zainteresuje lub wpadnie w ręcę to, wtedy biorę i czytam, ale nie mam tak, że sama szukam czegoś na własną rękę. Ta historia okazała się nieprzeciętnym, dosyć, a nawet bardzo pokręconym thrillerem psychologicznym opowiadającym historię młodej Yang Ming wykonującą dosyć nietypową pracę, a mianowicie sprzątanie mieszkań i lokali po zmarłych i miejscach zbrodni. Ming charakteryzowała się nieprzeciętnym zmysłem węchu, dzięki któremu mogła odbierać bodźce ze świata. W wyniku traumy spowodowanej śmierci brata straciła węch, jedynie na chwilę może go przywrócić woń śmierci.
Jeszcze w żadnej książce nie spotkałam się, aby bohaterka wykonywała taką dosyć nietypową pracę i mało spotykaną. Opisy samego miejsca zbrodni i późniejsze sprzątanie po nich były bardzo obrzydliwe. Momentami miałam wręcz wrażenie, że czuję nieprzyjemny zapach rozkładającego się ciała, a to wszystko dzięki szczegółowym opisom autorki, która kładła spory nacisk na dokładne odwzorowanie miejsca zabójstwa. Po przeczytaniu trzeba dać sobie czasu, aby ochłonąć po niej i przemyśleć na spokojnie, gdzie są granice naszej wytrzymałości psychicznej i fizycznej.

Informacje dodatkowe o Zanim zostaliśmy potworami:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2024-07-31
Dodał/a opinię: Klaudia Hańczuk

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Zanim zostaliśmy potworami

Kup książkę Zanim zostaliśmy potworami