Okładka książki - Zapomniałam, że Cię kocham

Zapomniałam, że Cię kocham

*współpraca reklamowa*

Motyw amnezji, tak czy nie? Ja nie przepadam, swego czasu nawet miałam przesyt, bo w co drugiej książce się pojawiał. Dawno jednak się z nim nie spotkałam więc postanowiłam sięgnąć po tę książkę. Oceniając po okładce spodziewałam się głębokiej i refleksyjnej opowieści, do której nie koniecznie pasował mi opis, który raczej sugerował coś lekkiego, ale tematycznie mnie kusiło, więc no byłam bardzo ciekawa, tym bardziej, że nigdy dotąd nie spotkałam się z twórczością autorki. Powieść obyczajowa, kobieca z motywem amnezji pokazanym troszkę w innym stylu.

Lilianna jest znaną producentką muzyczną, jej poukładane życie, jednak w pewnym momencie staje na głowie, głównie z dwóch powodów. Pierwszym jej wypadek samochodowy, drugim jego skutek uboczny czyli amnezja. Kobiecie umknęło kilka lat życia, ale też nadrzędna kwestia, czyli to że za kilka tygodni wychodzi za mąż. Czasu do ślubu z popularnym muzykiem jest coraz mniej, dlatego Lilianna stara się odzyskać wspomnienia, tym bardziej, że panujący wokół chaos zamiast pomagać coraz bardziej ją dezorientuje. Obrazy, które zaczynają do niej wracać, jeszcze mocniej wzbudzają jej wątpliwości, wspomnienia płatają jej figle, w pobliżu zaczyna się kręcić jej dawny ukochany, a pamięć powraca w najmniej odpowiednim momencie, co zrobi Lilianna czy jej historia skończy się katastrofą czy wielką miłością?

Jak już wspomniałam na początku, patrząc na tę książkę zakładałam, że to będzie głęboka, złożona, emocjonalna i może nieco trudnawa historia o kobiecie, która w wyniku wypadku straciła pamięć. Motyw powszechnie znany, jedni go lubią inni nienawidzą. Zasiadając do lektury mniej więcej można było zakładać co się wydarzy, jednak autorka zerwała tutaj ze schematami. Dlatego też moje założenia co do powieści okazały się błędne, ale też nie wiem czy to plus czy minus. Z jednej strony plus za oryginalne podejście i zerwanie z szablonami, przez co motyw z pewnością nabrał świeżości. Z drugiej zaś mam wrażenie, że to podejście było za lekkie, jakieś takie wręcz komiczne i nieco chaotyczne, moim zdaniem trochę nie pasujące do tego motywu, ale co kto lubi.

Nie polubiłam się z bohaterami. Lilianna straciła pamięć, tak jakby trochę się cofnęła o dziesięć lat, nie ogarniała tego co się z nią dzieje, ale przez tę amnezję można jej wiele wybaczyć, ale i tak gdzieś tam mnie to jej zachowanie irytowało. Choroba, chorobą ale kobita jakby z choinki się urwała, ale mając takie towarzystwo, to też nie ma się co dziwić, że jej pamięć nie chciała wrócić. Osoby w otoczeniu Lilianny to już inny kaliber, agentka, matka, narzeczony, dawny ukochany, dawni znajomi, itp autorka tutaj poszalała z ludźmi, z ich charakterami, sposobami bycia, tylko w tym wszystkim mam wrażenie jest za dużo chaosu, a za mało powagi pasującej do sytuacji w jakiej się wszyscy znaleźli.

Książkę oceniam jako dobrą, plus za oryginalne podejście do tematu amnezji, za różnorodność wątków i dostateczny dla mnie poziom dramaturgii. Książkę czytało mi się dobrze i szybko, nie była to jednak dla mnie zbyt zajmująca lektura, choć zakładałam, że taka będzie. Lektura lekka, dla mnie za lekka, nieco chaotyczna i może nawet trochę oderwana od rzeczywistości, no nie zagrało mi do końca to co tutaj się działo, takie to trochę nieadekwatne do wagi tematu. Książka może się podobać, jeśli ktoś lubi lekkie i zabawne historie czy powieści, w których wychodzi się poza schematy. Dla mnie ok, ale raczej szybko o niej zapomnę.

Informacje dodatkowe o Zapomniałam, że Cię kocham:

Wydawnictwo: Amare