Okładka książki - Zaskocz mnie

Zaskocz mnie

Bezwzględny jest świat profesjonalnego baletu. Chęci, ciężka praca, wyrzeczenia i determinacja nie wystarczą, by osiągnąć prawdziwy sukces. By cieszyć się chwilą ulotnej chwały i uznaniem trzeba mieć też perfekcyjne ciało, wygląd, talent sceniczny i silną psychikę.

Najnowsza powieść Maggie Shipstead „Zaskocz mnie” porywa nas za kulisy i na scenę baletu odmalowując niewdzięczną pasję odbierającą tak wiele wszystkim tancerzom, a dającą wszystko jedynie wybranym.

Jedną z takich niespełnionych baletnic jest główna bohaterka Joan i mimo ukazywania perspektyw różnych postaci spiętych krótkimi rozdziałami, to przede wszystkim jej historia. Fragmenty, które poznajemy cofając się o dekady, to znowu wybiegając w przyszłość do Paryża, Nowego Jorku czy na przedmieścia Południowej Kalifornii są niczym poszczególne elementy choreografii, które dopiero po złączeniu tworzą zapierające dech w piersi, pełne dzieło.

Gdy dziewczyna godzi się z nieuniknionym nie widząc dla siebie przyszłości w balecie zachodzi w ciążę i poślubia przyjaciela z dzieciństwa. Nie spodziewa się, że balet wróci do niej ponownie za sprawą ogromnego talentu jej syna Harry’ego i córki sąsiadów Chloe. A wraz z nim przeszłość i tajemnica, która miała nigdy nie ujrzeć światła dziennego.

I choć można powiedzieć, że balet jest tu bez wątpienia jednym z głównych, złożonych i wyjątkowych bohaterów, to powieść niesie dużo więcej przekazu niż tylko ciągłe dążenie do doskonałości. Ukazuje też scenę, jaką jest życie z wszystkimi jego cieniami i blaskami, z miłością i namiętnością, dokonywanymi wyborami i ich konsekwencjami.

Piękno języka, nieco ironicznego humoru i trafne obserwacje ludzkiej natury idealnie korespondują z niespieszną fabułą, w której nie brak jednak zaskakujących piruetów. I choć sekret Joan odkryłam dość szybko, to nie umniejszyło to przyjemności z lektury, a słodko-gorzkie zakończenie wzbudziło uśmiech satysfakcji.

Informacje dodatkowe o Zaskocz mnie:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-06-28
Dodał/a opinię: czytanienaplatan

Tagi: Proza literacka

Zobacz opinie o książce Zaskocz mnie

Kup książkę Zaskocz mnie

Kowbojskie tango
Maggie Shipstead0
Okładka ksiązki - Kowbojskie tango

Hipnotyzujący kalejdoskop opowieści o odważnych i zniszczonych Finalistka Nagrody Bookera i Women's Prize for Fiction po raz kolejny zachwyca pisarskim...

Wielki krąg
Maggie Shipstead0
Okładka ksiązki - Wielki krąg

Niebo jest pełne pułapek i pokus Zachwycająca powieść o pasji, która podrywa do lotu 1914 rok, zachodnie Stany Zjednoczone. Ocaleni jako niemowlęta...