Okładka książki - Zaśpiewaj mi kołysankę

Zaśpiewaj mi kołysankę

Pisarz, okrzyknięty przez Katarzynę Bondę mistrzem powieści kryminalnej, zabiera nas w pełną mrocznych tajemnic, podróż po Poznaniu.
W tej części podkomisarz Antoni Fischer mierzy się z trzema sprawami, pierwsza z nich dotyczy zaginięcia ośmioletniej dziewczynki, druga to zabójstwo dokonane w centrum Poznania, natomiast ostatnia związana jest z poszukiwaniem pewnego szpiega, który miał przy sobie bardzo ważne dokumenty. W tym samym czasie , życie traci policjant Górski, zdesperowany mąż zabija swoją żonę, zaś pewien urzędnik zaczyna mieć wątpliwości co do wierności swojej żony. Jaki jest wspólny mianownik tych wszystkich zdarzeń i kim okaże się tajemnicza Zuzanna Potocka, która zawróci w głowie podkomisarza Fischera, odpowiedzi na te wszystkie pytania dostarczy wciągająca lektura, najnowszego kryminału retro autorstwa Ryszarda Ćwirleja.
Pisarz odtworzył realia powojennego Poznania, dzięki czemu czytelnik przenosi się do innego świata, gdzie ludzie pamiętają czasy zaborów i I wojny światowej. Miasto rozwija się i stara dostosować do nowej rzeczywistości, gdzie wszędzie spotyka się jeszcze niemieckie pozostałości.
Rzadko czytam kryminały, jednak ten bardzo przypadł mi do gustu, historia była intrygująca, z zainteresowaniem śledziłam losy śledztwa i nie mogłam doczekać się wyjaśnienia wszystkich zagadek. Jednocześnie dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o życiu w tamtych czasach i poznałam kilka słów pochodzących z gwary poznańskiej.

Informacje dodatkowe o Zaśpiewaj mi kołysankę:

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2020-05-20
Dodał/a opinię: Anna Gąbka

Zobacz opinie o książce Zaśpiewaj mi kołysankę

Kup książkę Zaśpiewaj mi kołysankę