Z twórczością Katarzyny Wolwowicz spotkałam się już trzykrotnie i za każdym razem byłam usatysfakcjonowana lekturą. Autorka posługuje się lekkim i przyjemnym stylem, a mimo że w swoich powieściach często porusza trudne tematy, jej książki czyta się z ogromną przyjemnością. Sposób przedstawienia fabuły oraz kreacja bohaterów za każdym razem robią na mnie duże wrażenie. „Zastępcza” to drugi tom cyklu z udziałem komisarza Tymona Hantera. Mimo że nie czytałam pierwszej części, „Wykluczonej”, z ekscytacją sięgnęłam po tę książkę.
Jagoda Zdrojewska, piękna i zamożna żona cenionego neurochirurga, zostaje znaleziona martwa w ich mieszkaniu. Lena – sąsiadka Zdrojewskich – uważa, że małżeństwo od dawna przechodziło kryzys i niejednokrotnie dochodziło w ich domu do głośnych awantur. Według policyjnych hipotez oraz zabezpieczonych śladów wszystko wskazuje na to, że Wojtek, mąż ofiary, jest winny zbrodni. Komisarz Tymon Hanter, brat Wojtka, nie wierzy w tę wersję i jest gotów zrobić wszystko, by oczyścić go z zarzutów. Rozpoczyna własne śledztwo, podczas którego odkrywa wiele tajemnic z życia prywatnego Zdrojewskich oraz z dochodzenia dziennikarskiego, które prowadziła Jagoda.
Ponownie dałam się wciągnąć w intrygę, jaką uknuła na kartach swojej powieści kryminalnej Katarzyna Wolwowicz. Mroczna, pełna tajemnic i zaskakujących zwrotów akcji powieść autorki była dla mnie prawdziwą ucztą czytelniczą. Dużym zaskoczeniem był temat, który porusza autorka – surogacja, problem bezpłodności, zabiegi in vitro. Katarzyna Wolwowicz w sposób bardzo obrazowy przedstawia współczesne problemy społeczne, które dla wielu mogą okazać się kontrowersyjne i wywołać skrajne emocje.
„Zastępcza” to również genialnie poprowadzone śledztwo, pełne zaskakujących zwrotów i głęboko skrywanych rodzinnych tajemnic. Autorka sprawnie prowadzi nas przez kolejne wydarzenia, przeplatając teraźniejszość z przeszłością, co pozwala lepiej poznać głównych bohaterów, ich myśli oraz motywy, którymi się kierują. Umiejętnie budowane napięcie i powoli odkrywane tajemnice nie pozwalają czytelnikowi na chwilę znużenia. Z zachłannością i pełna ciekawości, jak zakończy się ta historia, kartkowałam kolejne strony powieści, trudno było mi oderwać się od lektury. Na koniec, gdy niemal wszystko było jasne i dopięte na ostatni guzik, Katarzyna Wolwowicz zrzuciła na bohaterów bombę, która z pewnością zaskoczy niejednego czytelnika.
Podsumowując, „Zastępcza” to moje czwarte spotkanie z twórczością Katarzyny Wolwowicz i niezmiennie jestem zachwycona zarówno kunsztem pisarskim autorki, jak również wykreowaną fabułą powieści. Otrzymałam pełen niepokoju, tajemniczości i emocji kryminał, który trzymał mnie w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. Fenomenalna intryga, trudne tematy, wyraziści bohaterowie, dynamiczna akcja, zaskakujące zakończenie — to wszystko dostaniecie na kartach powieści „Zastępcza”. Polecam!
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2024-07-31
Ilona Wolińska
Wycieńczona psychicznie Olga wraca do pracy po zmierzeniu się z najbardziej emocjonalnym wydarzeniem w swoim życiu. Na własnej skórze przekonała się, że...
Na terenie starej bursy szkolnej zostają znalezione zwłoki młodej kobiety. Została uduszona, rozebrana do naga i pozbawiona rzeczy osobistych, a w pobliżu...