Z twórczością Katarzyny Wolwowicz spotkałam się już trzykrotnie i za każdym razem byłam usatysfakcjonowana lekturą. Autorka posługuje się lekkim i przyjemnym stylem, a mimo że w swoich powieściach często porusza trudne tematy, jej książki czyta się z ogromną przyjemnością. Sposób przedstawienia fabuły oraz kreacja bohaterów za każdym razem robią na mnie duże wrażenie. „Zastępcza” to drugi tom cyklu z udziałem komisarza Tymona Hantera. Mimo że nie czytałam pierwszej części, „Wykluczonej”, z ekscytacją sięgnęłam po tę książkę.
Jagoda Zdrojewska, piękna i zamożna żona cenionego neurochirurga, zostaje znaleziona martwa w ich mieszkaniu. Lena – sąsiadka Zdrojewskich – uważa, że małżeństwo od dawna przechodziło kryzys i niejednokrotnie dochodziło w ich domu do głośnych awantur. Według policyjnych hipotez oraz zabezpieczonych śladów wszystko wskazuje na to, że Wojtek, mąż ofiary, jest winny zbrodni. Komisarz Tymon Hanter, brat Wojtka, nie wierzy w tę wersję i jest gotów zrobić wszystko, by oczyścić go z zarzutów. Rozpoczyna własne śledztwo, podczas którego odkrywa wiele tajemnic z życia prywatnego Zdrojewskich oraz z dochodzenia dziennikarskiego, które prowadziła Jagoda.
Ponownie dałam się wciągnąć w intrygę, jaką uknuła na kartach swojej powieści kryminalnej Katarzyna Wolwowicz. Mroczna, pełna tajemnic i zaskakujących zwrotów akcji powieść autorki była dla mnie prawdziwą ucztą czytelniczą. Dużym zaskoczeniem był temat, który porusza autorka – surogacja, problem bezpłodności, zabiegi in vitro. Katarzyna Wolwowicz w sposób bardzo obrazowy przedstawia współczesne problemy społeczne, które dla wielu mogą okazać się kontrowersyjne i wywołać skrajne emocje.
„Zastępcza” to również genialnie poprowadzone śledztwo, pełne zaskakujących zwrotów i głęboko skrywanych rodzinnych tajemnic. Autorka sprawnie prowadzi nas przez kolejne wydarzenia, przeplatając teraźniejszość z przeszłością, co pozwala lepiej poznać głównych bohaterów, ich myśli oraz motywy, którymi się kierują. Umiejętnie budowane napięcie i powoli odkrywane tajemnice nie pozwalają czytelnikowi na chwilę znużenia. Z zachłannością i pełna ciekawości, jak zakończy się ta historia, kartkowałam kolejne strony powieści, trudno było mi oderwać się od lektury. Na koniec, gdy niemal wszystko było jasne i dopięte na ostatni guzik, Katarzyna Wolwowicz zrzuciła na bohaterów bombę, która z pewnością zaskoczy niejednego czytelnika.
Podsumowując, „Zastępcza” to moje czwarte spotkanie z twórczością Katarzyny Wolwowicz i niezmiennie jestem zachwycona zarówno kunsztem pisarskim autorki, jak również wykreowaną fabułą powieści. Otrzymałam pełen niepokoju, tajemniczości i emocji kryminał, który trzymał mnie w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. Fenomenalna intryga, trudne tematy, wyraziści bohaterowie, dynamiczna akcja, zaskakujące zakończenie — to wszystko dostaniecie na kartach powieści „Zastępcza”. Polecam!
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2024-07-31
Ilona Wolińska
Tymon pokręcił z niedowierzaniem głową i stwierdził, że nie rozumie kobiet. Pomimo że miał ich w życiu wiele, nigdy nie pojmie, w jaki sposób funkcjonują i co może wyprowadzić je z równowagi. Wiedział tylko, że dzieje się to bardzo szybko i właściwie bez powodu.
Weronika zakochuje się bez pamięci w starszym od siebie onkologu dziecięcym Dawidzie. Para błyskawicznie decyduje się na ślub. Dziewczyna jest przeszczęśliwa...
Pomimo trwającej żałoby komisarz Olga Balicka postanawia wrócić do pracy. Jest zdeterminowana, żeby odkryć, co tak na prawdę ściągnęło prokuratora Pawłowskiego...
Gdzieś ostatnio obiło mi się o uszy, że nie ma czegoś takiego jak szczęśliwe dzieciństwo. Że każdy z nas wynosi z domu jakieś traumy.