Okładka książki - Zdarzyło się wczoraj

Zdarzyło się wczoraj

Samantha i Reagan to czternastoletnie przyjaciółki. Są nierozłączne , wszystko robią razem,spędzają z sobą mnóstwo czasu. Łączy je też wspólna pasja- są najlepsze w drużynie koszykówki.
Lecz dzieje się rzecz straszna... Nagła. niespodziewana śmierć Reagan zmienia wszystko... Ta tragedia zaskakuje wszystkich , bo kto spodziewa się ataku serca u tak młodej dziewczynki? A jednak ...podczas treningu Reagan upada i już nie podniesie się. Przyczyną okazuje się nie wykryta wcześniej wada serca .
Sam czuje jakby wyrwano jej połówkę serca. Jak ma się podnieść po stracie , jak poradzić sobie bez przyjaciółki? Do tej pory zawsze i wszędzie były razem. W dodatku po wakacjach miały iść do nowej szkoły. Jest jej bardzo ciężko, jest samotna w nowym miejscu, wciąż myśli o Reagan, tęskni za nią. Miały tyle planów... A co z ukochanym sportem? Jak grać bez niej? Na szczęście ma wspaniałego starszego brata Luka, który będzie dla niej wsparciem w szkole, do której on też uczęszcza . A także będzie próbował wyciągnąć siostrę z odrętwienia, zachęcać do powrotu do grania. On także lubił Reagan, w trójkę grali w kosza na ich podjeździe. Rozumie więc jej ból.
Kiedy Samantha zaczyna słyszeć głos przyjaciółki boi się,że to urojenia , ale też czuje się pocieszona, wierzy że Reagan jest wciąż przy niej . Jednak czy pomoże jej to w pogodzeniu się z jej stratą czy przysporzy kłopotów ...Czy Sam uda się przegonić demony i wrócić do drużyny?
Książka napisana lekkim piórem,szybko się czyta. Dostarcza emocji, nie ma co się dziwić , że czytając roni się łzy.
Polubiłam bohaterów , zwłaszcza Luka i Kevina - kolegę z zajęć Sam , który dostarczył jej rozrywki i nam czytelnikom. Jego postać ubarwiła powieść.
To tytuł nie tylko dla młodzieży, bo choć opowiada historię nastolatki, porusza trudnych tematów straty bliskich, przeżywania żałoby , z czym dorośli także nie łatwo sobie radzą. Polecam.

Informacje dodatkowe o Zdarzyło się wczoraj:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2020-03-11
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Fadeaway
Dodał/a opinię: Judyta Szostak

Tagi: Opowieści o uczuciach dla dzieci i młodzieży

Zobacz opinie o książce Zdarzyło się wczoraj

Kup książkę Zdarzyło się wczoraj