Zapraszam na recenzję książki „Zemsta należy do mnie”, której Autorką jest Marie NDiaye.
Jest to dość krótkie opowiadanie, skupiające się na historii Mecenas Susane, adwokatki, która próbuje rozwiązać dwie sprawy. Pierwsza z nich dotyczy obrony kobiety, która zamordowała trójkę swoich dzieci. Druga sprawa obejmuje pomoc w ustabilizowaniu miejsca na ziemi swojej pomocy domowej. Autorka bardzo dokładnie analizuje profil psychologiczny, stany emocjonalne i postawy głównej bohaterki, oskarżonej o morderstwo, jak i pracownicy Mecenas Susane, które znajdują się w ciężkiej sytuacji życiowej.
Nie jest to thriller, ani kryminał (chociaż z opisu może to wynikać). Nie znajdziecie tutaj szybkiej akcji, ponieważ Autorka skupia się na wykreowaniu bohaterek i ukazaniu ich emocji, zamiast na wydarzeniach. Muszę przyznać, że stworzenie trzech różnych kobiet, uwikłanych w problemy rodzinne, problemy rasowe i klasowe, jest na wysokim poziomie. Jednakże osobiście zabrakło mi akcji, która bardziej wciągnęłaby mnie w całą historię i może pomogłaby bardziej zrozumieć przesłanie Autorki.
Jest to pozycja pełna przemyśleń, jednakże dla wytrwałych czytelników, którzy chcą przeanalizować zachowania i problemy bohaterek. Osoby, które spodziewają się thrillera mogą być zawiedzione.
Data wydania: 2023-01-25
Tytuł oryginału: La vengeance m
Język oryginału: francuski
Tłumaczenie: Magdalena Kamińska-Maurugeon
Lubietoczytamto
Czterdziestoletnia Norah, prawniczka, przyjeżdża do Afryki na prośbę swego ojca, który przed laty zabrał ze sobą syna i wyjechał, zostawiając we Francji...