Okładka książki - Ziemie obiecane

Ziemie obiecane

Mamy rok 1945, moment, kiedy Niemcy skapitulowali, a Armia Czerwona ma być cudownym wybawcom. Wrocław jest kompletnie zrujnowany, jednak to właśnie tu zaczną od nowa życie nasi bohaterowie. Do miasta ściąga wielu rodaków i to bardzo różnych. Nie zawsze jest bezpiecznie, niestety m.in. jest to okazja dla tych wszystkich, którzy chcą „zatrzeć za sobą ślady”. Jednak Wrocław staje się domem dla wielu i to właśnie tu mają zamiar dalej żyć, zapominając choć trochę o tym, co było, co przeżyli. Kogo poznamy? Jak potoczą się losy nowych mieszkańców Wrocławia? Co stanie się z tymi, co mieszkali tu od lat? Co będzie się działo? Czy uda się odbudować miasto? Czy będzie miejsce na miłość, która przyjdzie nieproszona?

Wiem, że zarys historii jest dość ogólny, jednak nie mogę wam zdradzić nic więcej, jednocześnie nie zdradzając zbyt wiele z fabuły. W książce poznajemy kilku bohaterów, czytamy ją oczami ich wszystkich, co według mnie wiele wnosi, wiele pozwala zrozumieć. To historie o ludziach, którzy muszą odnaleźć się w nowej, powojennej rzeczywistości, co nie jest łatwe. Mnie zdecydowanie się podobały i to na tyle, że od książki nie mogłam się oderwać.
Akcja sprawnie poprowadzona, ze zwrotami, które mnie umiały zaskoczyć. Książkę czytało się szybko, a podczas czytania towarzyszyło mi wiele emocji. Pozostały one ze mną jeszcze długo po skończeniu czytania. Dla mnie była to pozycja na jeden wieczór.

Jak już wspomniałam wcześniej bohaterów mamy wielu, a to sprawia, że nie mogę Wam za dużo o nich zdradzić. Powiem tyle, że jednych polubiłam bardziej, innych mniej, jednak zdecydowanie każdy był inny, dobrze wykreowany, na swój sposób ciekawy.

„Ziemie obiecane” to świetna książka pokazująca życie ludzi w powojennym świecie. Mnie się podobała i z przyjemnością polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Informacje dodatkowe o Ziemie obiecane:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-04-09
Kategoria: Historyczne
Dodał/a opinię: Anna Kaczor

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna Literatura historyczna

Zobacz opinie o książce Ziemie obiecane

Kup książkę Ziemie obiecane